A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Bognár Tamást, Somogy vármegye vadászati szakügyintézőjét kérdeztük a vármegyei tapasztalatokról, illetve a szeptember 28-án, a SEFAG Zrt. Szántódi Erdészeténél tartott kihelyezett bírálatról.

 

Bognár Tamás lapunknak elmondja, hogy a trófeák számát illetően azon a szinten vannak a vármegyében, ahol ilyenkor lenni szoktak, azaz eddig 530 agancsot bíráltak le. Elég sok nagy bika van köztük, 12 vagy akár 13 kilogrammos trófeatömeg felett is, bár olyan igazán kiugró eddig még nem volt. A 230 CIC pontot meghaladó, országos bírálatra kerülő agancsok száma eddig 11, igaz, hogy ebből 4 zártkerti, amelyek a bőszénfai vadaskertből származnak, de a vadásztársasági bikák trófeái is igen jó minőségűek ebben az évben. A fajsúlyok változóak, a vármegyének a különböző szegleteiben meglehetősen nagy eltérések mutatkoznak. Tapasztalatai szerint, a vármegye déli részén inkább kisebbek az agancstömegek ahhoz képest, mint amit mutatnak a trófeák, a megye más részein pedig inkább nagyobbak – összegzi az eddigi eredményeket a vadászati szakügyintéző.

 

Majd rátér a SEFAG Zrt. Szántódi Erdészeténél kihelyezett bírálatra, amely során - a szokásokhoz híven - idén is színvonalas terítékeket láttak. Mint elmondja, sok trófea tömege haladta meg a 10 kilogrammot, illetve sok volt a koros bika. 55 trófeát bíráltak le, és összességében nagyon jó volt a felhozatal. A fajsúlyok kevés kivételtől eltekintve - ezek is inkább pozitív meglepetések voltak - általában azt a tömeget hozták, amit az agancsok szemre mutattak. A trófeabírálat a SEFAG Zrt.-nél október 3-án folytatódik az Alexandra vadászházban, ahol hozzávetőleg 60 trófeát bírálnak majd el.

Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép