A link vágólapra másolva!
Fotó: dr. Szilágyi Bay Péter
Fotó: dr. Szilágyi Bay Péter

A 2022-es FeHoVa kiállításon a VKE Vadászkürt Egylet ezúttal is megrendezte a hagyományos gyermek- és ifjúsági vadászkürt-szólóversenyt.

 

A vadászkürt mára a vadászati kultúránk elengedhetetlen része. Több típusát különböztetjük meg, amelyek közül néhányat a versenyen is megtekinthettek a nézők: a zsebkürtöt, a Parforce-kürtöt és a jelzőkürtöt. Érdemes volt úgy figyelni a fiatal zenészeket, hogy bár a kürt nem tűnik bonyolult hangszernek, ám annál nehezebb tisztán megszólaltani.

Az ország különböző pontjairól érkezett lányok és fiúk vegyesen, 5 zsűritag előtt mutatták be muzikális tudásukat gyermek- (14 éves korig), illetve ifjúsági (22 éves korig) kategóriában. A fiatalok két versenyszámot mutattak be, ezek közül az egyik mindig az adott versenyen meghirdetett kötelező szignál: ez ma az „Indulás a vadászatra” című darab volt a gyerekeknek, az ifjaknak pedig a „Vadászat vége” jelzés volt.

A második forduló egy, a versenyző által szabadon választott dallam, amely általában valamelyik elejthető vadfaj ravatali szignálja, ezekből a legtöbbet meg is szólaltatták a rendezvényen. Ma a legnépszerűbb mind közül az „Őz a terítéken” volt.

A hozzáértő, szigorú zsűri tízes skálán értékeli az elhangzott produkciókat. Az általa választott szignál kottáját a versenyzőnek mindig 5 példányban magával kell vinnie, hogy a zsűri akkor is tudja értékelni az elhangzott dallamot, amennyiben nem ismeri azt.

A fiatal tehetségeket több szempont alapján zsűrizik: tempó, dinamika, intonáció és zenei összhatás. Fontos kiemelni, hogy a zenei szempontokon túl lényeges a versenyző ünnepi és vadászias megjelenése, valamint a kalap is elengedhetetlen eleme az öltözéknek.

A kürtön való játék nem könnyű, ám a gyerekek profi virtuózok voltak a mai napon, az első helyet a 99 pontot elért Juhász Áron nyerte meg. A 22 év alatti kategória győztese pedig Vitális Zsombor.

Versenyen kívül a fiatal tehetségek régió szerinti csapatokban gyakorolnak a felnőttekkel együtt, továbbá lehetőségük van vadászatokon is megmutatni a tudásukat – állításuk szerint a megmérettetésen kívül ez motiválja őket a legjobban.

Cikk kép