A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Nagy az izgalom az izlandi vadászok körében. Minden egy közelgő lottósorsolás körül forog…

Izland egyetlen nagyvadja a rénszarvas; az eurázsiai rénszarvast 1780-ban telepítették be, azóta szabadon él, mégpedig a sziget keleti felében. A rénszarvast soha nem háziasították Izlandon! A rénszarvasbikát izlandiul tarfurnak, míg a tehenet kýrnek hívják. A borjúkra nem vadásznak.

A vadászati jogosultság megszerzésére pedig egy különleges, állami lottót vezettek be. A képlet egyszerű: az vásárolhatja meg a vadászati engedélyt és az elejtéshez szükséges licenszet, akit ezen kisorsolnak.

A szabályzat egyébként teljesen demokratikus (nem véletlen, hiszen Izlandon alakult meg az első európai parlament, az Althing, még 930-ban…), azaz az izlandiak ugyanakkora eséllyel indulnak a sorsoláson, mint a külföldiek. Mindössze csupán regisztrálni kell a megfelelő felületen. A külföldieknek azonban minden esetben egy helyi vadászhoz kell csatlakozniuk. Az engedélyek kiadásának a feltétele továbbá egy lővizsga is, szabad téren, 5 percen belül 100 méteres távolságon kell egy 10 centiméteres körbe beletalálni.

A túra általában 5 nap, 3 vadásznappal. Lássuk, hogy néz ki ezek után egy tipikus program!

1. nap: érkezés Izlandra, továbbutazás a sziget keleti felére, egy vendégházba; a program közös átbeszélése.

2–3. nap: egész napos vadászat a kísérővel.

4. nap: a vadászat folytatása, ám ha már az első két nap sikeres volt, a program horgászat vagy Izland szigetének felfedezése.

5. nap: hazautazás.

A rénszarvas vadászati idénye július 10-én kezdődik, de az agancsok augusztusig nem fejlődnek ki teljes pompájukban, így a rénszarvasvadászat nagy része augusztus 15. és szeptember 5. között zajlik. A vadászat jelentős célja az állományszabályozás: a megnövekedett populáció komoly károkat okozna azzal, hogy feléli a táplálékot az ugyancsak szabadon kószáló birkanyájak elől!

…És hogy mi az izgalom oka ezekben a napokban? Nos, idén a jelentkezési határidő február 15-e volt, míg a szerencsések nevét március első napjaiban teszik közzé.