A link vágólapra másolva!

A Vadászati Kulturális Egyesület (VKE) október 5-én tartotta meg a keszthelyi Vadászati Múzeumban a „Vadászati Kultúra Ünnepe” elnevezésű rendezvényét.

 

Az eseményt megtisztelte jelenlétével dr. Nádor László, az Országos Magyar Vadászkamara Zala vármegyei Területi Szervezetének elnöke és Lakatos Ferenc, a múzeum mecénása is.

 

Tóth Csaba, a vadászati múzeum igazgatójának köszöntője után Oláh Csaba, a VKE elnöke mondott ünnepi beszédet, majd átadta a kitüntetéseket.

Az Arany Fácán-Toll irodalmi nagydíjat idén Feiszt Ottó kapta, az Arany Ecset-Toll díjat Szegedi Lászlónak, az Arany Túzok-Toll Életmű díjat pedig Lakatos Ferencnek ítélte oda az egyesület.

A Vadászati Kulturális Egyesület minden évben azon tagjainak, akik a vadászati kultúra és hagyományápolás terén maradandót alkottak, vagy munkájukkal segítették az egyesület működését, Hubertus-kereszt kitüntetést adományoz. 2024-ben a Hubertus-kereszt gyémánt fokozatát Kiss Andrásné Szabó Márti vehette át, a Hubertus-kereszt Arany fokozatát Deme Józsefné kapta, a Hubertus-kereszt Ezüst fokozatát pedig Lukács Bernátnak adományozta az egyesület.

A Vadászati Kulturális Egyesület idén tavasszal Hubertus-kereszt arany és ezüst fokozatot adományozott az Országos Agarász Egyesület tagjainak, Keresztes Jánosnak, Szilágyi Csillának és Imrei Ferencnek munkájuk elismeréseként, az agarászat, mint hagyományos vadászati mód fenntartásáért és ápolásáért.

 Az Országos Agarász Egyesület tagjai természetesen idén is részt vettek a VKE programján, erről Imrei Ferenc, az OAE tagja beszélt a Nimród Vadászújságnak.

– A hagyományokhoz híven idén is közreműködtünk a Vadászati Kultúra Ünnepén Keszthelyen és 14-15 óráig agárfuttatást tartottunk a nagyközönségnek. Sok érdeklődő jelent meg, nagy örömünkre köztük több kisgyermekes család is, beszéltünk a fajtáról és a benne rejlő lehetőségekről. Szerencsére az idő is kegyes volt hozzánk, a többnapos esőt követően, szép őszi napsütésben zajlott az esemény – mondta el Imrei Ferenc.

A VKE Diana Vadászhölgy Klub Gyulai Gergely ötvösművész alkotásával köszönte meg Patakyné Szabó Éva és Juhászné Éva áldozatos munkáját, amit a vadászati hagyományok ápolása és az ifjabb generáció szemléletformálása terén tettek.

 A program keretében Vadászalkotók-alkotó vadászok címmel megnyílt a VKE képzőművészeti kiállítása, a tárlatot Oláh Csaba, a VKE elnöke ajánlotta az érdeklődők figyelmébe, majd a VKE Képzőművészeti pályázatának eredményhirdetése következett, a díjazott alkotóknak Oláh Csaba nyújtotta át a kitüntető Vadászati Kulturális Érték címet tanúsító emléklapot.

A díjazott alkotók: Takács Imre, Molnár Antal (Szunyoghy András zsűritag Különdíját is ő kapta), Kissné Berta Enikő, Kiss Gabriella, Schneider János és Erl Erna, Szita Kristóf, Nagy Cintia és Ferge Máté, Tóth Aranka, Bönsch Stefan, Drobny-Burján Andrea, Gyulai Gergely és Farkas Sándor, aki az idei Balogh Péter Művészeti Nagydíjat is hazavihette.

A kitüntetettek között van lapunk munkatársa, Boros Zoltán is, akinek Vadásznapló című alkotása kapta meg a kitüntető Vadászati Kulturális Érték címet, valamint Szemadám György zsűritag Különdíját is ő kapta.

– A bőrkötéses vadásznapló különlegessége, hogy a borítóján egy eredeti fehér ceruzarajzom szerepel, de a teljes bőrkötés, a márványozott előzék, az antikolt papírélek mind-mind egyedi megjelenést kölcsönöznek neki. Nagyon megtisztelőnek érzem a VKE kitüntetését és külön öröm számomra, hogy Szemadám György különdíját is megkaphattam. Az elismerések azt az üzenetet közvetítik, hogy a mai digitalizált világban is van létjogosultsága a vadásznaplóknak, mert a vadászembernek ma is van igénye arra, hogy kézzel jegyzetelje le a vadászélményeit és az sem mindegy, hogy mindezt mibe teszi meg. Egy bőrkötéses vadásznapló időtálló darab és méltó módon őrzi a vadászkalandokat – mondta el Boros Zoltán. 

A díjazott művészek alkotásából időszaki kiállítás nyílt a múzeum I. emeleti Széchenyi-Kittenberger termében. A rendezvény keretében prof. dr. Faragó Sándor rector emeritus Egy vadászó magyar herceg – Festetics Tasziló címmel tartott előadást, sor került a Festetics Kulturális Örökség díjazottjainak baráti találkozójára, Hidvégi Béla szakmai tárlatvezetéssel és Lóki György solymászbemutatóval színesítette az eseményt, melyen közreműködött a Vadászkamara Kürtegyüttes is.