A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Péntek délután adták ár Hatvanban, a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Vadászati Múzeumban Fekete István emlékszobáját.

 

A címben szereplő mondatot Janikovszky János, a Móra Könyvkiadó Zrt. elnök-vezérigazgatója mondta el köszöntőjében. Mindezt azért tartotta fontosnak megjegyezni, mert a rendezvény meghívójában az szerepelt, hogy Fekete István a második legolvasottabb magyar író, de Janikovszky szerint ez már nem feltétlenül igaz, mert míg a Jókai iránti érdeklődés lanyhul, Fekete István a mai napig rendkívül népszerű. Egyébként az elnök-vezérigazgató nem csak Fekete István műveinek kiadójaként szólalt fel, hanem édesanyja, Janikovszky Éva fiaként is, aki a kiadónál az író műveinek szerkesztője volt.

 

Cikk kép

Az átadó ünnepség megnyitó konferálásban elhangzott, hogy az emlékszobában felsorakoztatott tárgyak többségét Fekete István családja adományozta a múzeumnak, így nélkülük nem valósulhatott volna meg a tárlat. Majd az első felszólaló, dr. Újvári Tamás, a Gödöllői Királyi Kastély ügyvezető igazgatója kapcsán is megtudhatták az érdeklődők, hogy áldozatos munkája nélkül szintén nem lenne mit ünnepelni. Az igazgató, köszöntőjében minden ilyen alkalmat a kultúra ünnepének nevezett, valamint ő is méltatta Fekete István családjának felajánlását, amivel hozzájárultak a magyar kultúra közös emlékezetének ápolásához.

 

Cikk kép

A család nevében Fekete Márta, ifjabb Fekete Istvánnak, a neves író fiának felesége szólalt fel. Beszédében felolvasta az idős és beteg férjének levelét, valamint elmondta, hogy sajnos személyesen nem ismerte apósát, illetve a műveit is felnőttként kezdte csak olvasni és vált a rajongójává. Azt is megemlítette, hogy férjét egy olyan alkalommal ismerte meg, amikor felkérték, hogy olvassa fel Fekete István egyik novelláját, és ez a szöveg volt számára az első, amivel az író alkotásai közül találkozott. Beszéde végén megköszönte Fekete Magdolnának a rengeteg támogatást, valamint Dikasz Tamásnak, a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Vadászati Múzeum ügyvezető igazgatójának és dr. Újvári Tamásnak az emlékszoba létrehozásában nyújtott segítségüket.

Szabó Zoltán nyugalmazott vadászati felügyelő, APSI lőoktató, a galgamácsai Bányavölgyi lőtér igazgatója is köszöntöte az egybegyűlteket. Beszédében elmondta, hogy bár Fekete Istvánt sokan csak vadászírónak, mások pedig csak ifjúsági és gyerekkönyvek szerzőjének tartják, de ő ennél sokkal több, műveinek a magyar irodalom legnagyobbjai között a helye. Véleménye szerint, azáltal, hogy a neves író jártas volt a vadászat, a természet és a vidéki Magyarország mindennapi életének ismereteiben, az irodalmi szempontból kiváló művei csak gazdagabbak voltak, de íráskészségét, tehetségét nem ez határozta meg.

A beszédeket követően Bukovics János mesemondó, a magyar kultúra lovagja olvasott fel egy részt a Vuk című regényből.

 

 

Cikk kép

A rendezvényen közreműködött a Vadászkamara Kürtegyüttese.

Cikk kép