A link vágólapra másolva!
Fotók: Mesterházi József
Fotók: Mesterházi József

Trófeaszemle a Délbakonyi Vadásztársaságnál

 

Megtartotta éves trófeaszemléjét a 4200 hektáron gazdálkodó Délbakonyi Vadásztársaság. Ennek kapcsán Németh Zoltán, a társaság elnöke az alábbiakat osztotta meg lapunkkal:

„A szemlén 22 gímbika (3 ezüstérmes, 10 bronzérmes) és 7 dámbika agancsát (1 ezüstérmes, 1 bronzérmes) láthatták az érdeklődők, előbbi esetében a legnagyobb tömeggel egy 8,5 kilogrammos agancs bírt.  A vendégek által terítékre hozott gímbikák többsége a középkorú korosztályból került ki, átlag 6,6 kg trófeatömeggel. Nagy büszkeséggel tölt el bennünket, hogy idén esett egy ezüstérmes, 4,52 kilogrammos dámbika is. A dámot a 80-as években telepítették be a területre, és a tudatos vadgazdálkodásnak köszönhetően az állomány mennyisége nő, minősége javul, aminek következtében a jövő évi hasznosítási tervet emelni szándékozunk. Az idei 8 egyed helyett, 10 példány elejtését tervezzük. Tartunk az ASP-től, és azt látjuk, hogy a dám amellett, hogy színesíti a vadászható fajok palettáját, szükség esetén jó alternatíva lehet a vaddisznó helyett.

 

Cikk kép

 

Gímbikából éves szinten 30 bika kerül terítékre, ebből 20 egyedet értékesítünk a vendégvadászaink számára,10 bikát pedig a tagok ejtenek el. Gímbika elejtésére – 5 kilogramm trófeatömegig – az a tag jogosult, aki a vadkárelhárításban aktívan részt vett, tehát 3 tarvadat vagy 3 vaddisznót ejtett el az év során. Míg gímbikára 80 százalékban külföldi (főleg német, osztrák), addig dámbikára jellemzően hazai vendégvadászok érkeztek.

Cikk kép

Meg kell jegyeznem, hogy az idei évben a gímtrófeák tömege messze elmaradt a becsült tömegektől, ugyanis az átlag közel 1 kilogrammal mutatott kevesebbet a vártnál, amit az aszálynak tulajdonítunk. A dámlapátok esetében fajsúlycsökkenést nem tapasztaltuk.

A bőgés rövid – kéthetes – időszak alatt lezajlott, és akkor sem volt igazán intenzív.  A hivatásos vadászoknak rendesen fel is adta a leckét, nem volt egyszerű a vadásztatás. A barcogás viszont október 10-e után nagyon jó volt, az egyik vendégünk már az első kimenetelkor elejtette a bikáját. 

A trófeaszemle keretében emlékeztünk Szombati Józsefre, a társaság tavalyelőtt elhunyt elnökére, akinek a tiszteletére kopjafát avattunk”.

 

 

Cikk kép