A link vágólapra másolva!
Cikk kép

A felterjesztő az Országos Magyar Vadászkamara Somogy vármegyei Területi Szervezete (OMVK SVTSZ) és a Somogy Vármegyei Vadászok Szövetsége volt, a díjat dr. Kemenszky Péter, az OMVK SVTSZ titkára vette át.

„Élete utolsó éveiben meglehetősen szoros barátságot ápoltam Bandi bácsival, bízom abban, hogy ez az utolsó pár év az ő szemszögéből is olyan szép volt, mint az enyémből. A keze alatt vadászgenerációk nőttek fel, emberileg és szakmailag egyaránt példakép, vitathatatlanul maradandót alkotott. Ez indokolta a felterjesztést, melyet a Közgyűlés meg is szavazott. Az oklevél átadásakor a Közgyűlés elnöke megköszönte, hogy a vadásztársadalom méltó módon ápolja Páll Endre emlékét, én pedig megfogadtam, hogy amíg élek, nem is hagyom szürkülni azt” – mondja dr. Kemenszky Péter.

 

 

Cikk kép

Merczel István, a Somogy Vármegyei Értéktári Bizottság tagja, a SEFAG Zrt. Erdőgazdálkodási osztályvezetője a kitüntetés kapcsán elmondta, hogy Páll Endre munkásságának a Somogy Vármegyei Értéktárba – kulturális örökség kategóriába – történő felvételét „Páll Endre életműve és hagyatéka” címmel 2018. decemberében kezdeményezte a Gyótai Vadásztársaság elnöke, Tibáld Béla, melyhez a javaslatot Merczel István mellett Borosán István és dr. Kemenszky Péter készítették. Az ajánlást a bizottság elfogadta és 2019-ben Páll Endre életműve bekerült a Somogy Vármegyei Értéktárba.

A Somogyország Kincse elismerés kapcsán Merczel István így fogalmaz: „Óriási elismerés ez, hiszen Somogyország Kincsei között olyan nagy neveket találunk, mint Gárdonyi Géza (Szőlősgyörökhöz köthető emlékei és írásai) vagy Fekete István (életműve). Fontosnak tartom elmondani, hogy Somogy – megelőzve a korát – 2004-ben, tehát még messze a Hungarikum törvény megalkotása előtt hozta létre az Örökségünk - Somogyország Kincse díjat, és ettől kezdve a vármegyében két ilyen jellegű kategória van, egyszer a vármegyei értéktári díj és mellette az Örökségünk - Somogyország Kincse díj. Előbbi esetében a felvételről a Vármegyei Értéktár ötfős Bizottsága dönt, utóbbiról pedig a Vármegyei Közgyűlés szavaz.”

„Páll Endre, az ízig-vérig gyakorlati erdész- és vadász szakember, kiváló tollú íróként is értékállót és maradandót alkotott a magyar vadászati irodalombanVaddisznó és vadászata című, három kiadást megérő könyve máig alapműnek számít a témában, jelentős szerepe volt szerkesztőként és társszerzőként A gímszarvas és vadászata című könyvben is.

 

 

Cikk kép

Az 1960-as évek végétől sorra jelentek meg bölcs és derűs életszemléletét tükröző, lebilincselően hangulatos, a vadászok, erdészek mellett a nagyközönségnek szóló könyvei, így a Vadásztarisznya, a Legjobb vadászni, az Újra megtelt a vadásztarisznya, az Egy lövéssel kettő, a Mozaikok vadászéletemből és a Vadászszemmel Amerikában című kötetei, amelyekkel nemcsak szórakoztatni akart, hanem fontos tanulságokat is kívánt átadni az olvasónak. Bizonyítani akarta „…hogy a természet szeretete és a szívből fakadó tiszta vadászszenvedély milyen igaz örömöket kínál az embernek.” (https://somogyiertekek.hu/)