A link vágólapra másolva!
Illusztráció, fotó: Fülöp Bálint
Illusztráció, fotó: Fülöp Bálint

A vasárnapi pirkadat a Nemesnádudvari Nimród Vadásztársaság területén köszöntött ránk, Farkas Bálint hivatásos vadásszal. Kísérőm kész tervvel fogadott, az előző esti tapasztalatai alapján jártuk végig a visszaváltásra alkalmas helyszíneket, a nappali pihenő helyekre vezető utak mentén.

Bőgést elvétve hallottunk csak, a hőmérő higanyszála a 22 fok környékéről nem mozdult el a korahajnali időpont ellenére sem, így nem csodálkozhattunk a bikák kedvetlenségén. Stratégiát váltva elhagytuk a homoki területrészt és a kiváló vízellátottságú mezőgazdasági területek felé indultunk, autózásunk során 9 tarvad váltott át előttünk az úton, kísérő nélkül futottak tova.

A hatalmas kukoricatáblák árkokkal érintkező szélét a vadászatra jogosult a földművelővel megegyezve időben lesilóztatja téli takarmánynak, így jelentősen egyszerűsödik a vadásztatás is. Egy ilyen vágáson haladva a kiválasztott lesünk felé, kiállt elénk 20 méterre egy 6 év körüli bika mintegy 3 másodpercre, majd észlelve minket sarkon fordulva elvágtatott. A gyors bírálat csak arra volt elegendő, hogy még öregedhet!

Napközben 39 fok volt és ez csak napnyugtával kezdett csökkeni, meghozva a népes szúnyoghad étvágyát. Leshelyünk az Inszla alsó területen volt, előttünk-mögöttünk végeláthatatlan kukoricatáblákkal. Háromszáz méteres körön belül három bika kezdett bőgni, majd tehenek borjaikkal jöttek mentek a 2,5 méter magas kukoricában, a víznyomásos-ritkásabb helyeken pillanthattuk csak meg őket. Magaslesünknek tartva bőgve jött felénk egy bika, 50 méterről próbáltuk elbírálni a magas kukoricában, de így jóval nagyobbat mutatott, majd a kivágásra érve láttuk, hogy fiatal legény, kiváló képeségekkel. Ránk esteledett, egy bagoly próbált rászállni a lesre, hogy onnan vadásszon, így helyet cseréltünk és mi hazaindultunk.

Holnap a Borotai Vadásztársaság területére megyek a szarvasokat megfigyelni.

Kammermann Péter

tájegységi fővadász, táji vezető