A link vágólapra másolva!
Cikk kép

CACT Vaddisznóhajtó Verseny és Tenyészszemle zajlott 2022. október 8-án és 9-én a Magyarországi Erdélyi Kopó Klub rendezésében, erdélyi kopók és egyéb kopófajták számára.

 

A mórahalmi helyszínre 22 nevezés érkezett: 5 Alpok-táji tacskókopó, és 17 erdélyi kopó jelentkezett, köztük négyen Romániából.

Borza Csilla és Kauser Jakab szervezők a verseny szabályairól és fő feladatairól elmondták, hogy a kutyának a vadat 5 perc alatt fel kell lelnie, további 10 percig kell hajtania, állítania, miközben egy bíró vagy segítő két riasztólövést ad le. A fellelt vadat hajtóhangon kitartóan hajtani, az állítás során ugatnia kell, ugyanis a kopók hanggal jelzik és hajtják a vadat. Ezen fajtákra jellemző öröklött tulajdonság a munkájuk során követelmény. A versenyző kutya a leadott lövésekre nem hagyhatja abba a munkát – nyilatkozták a szakemberek.

A versenyt Bükkaljai-Vadűző Kacor nevű erdélyi kopó nyerte Koller László kutyavezetővel, második a Romániából érkezett Carla for de la Hoia nevű erdélyi kopó lett Oana Vlad kutyavezetővel és a harmadik helyet a szintén Romániából származó B-Otto nevű erdélyi kopó szerezte meg Toma Stelian vezetővel. Junior kategóriában Vadász-Nimród Íjász nevű erdélyi kopó lett az első Konyári Anikó vezetésével.

Vezetőbíró: Kovács János, Bírók: Dr. Pallós Andrea, Zsikla Ferenc, Antal Zsombor- bírójelölt

A vasárnapi tenyészszemlén 14, a munkavizsgán egy erdélyi kopó került felvezetésre. A 14 megjelent kutya közül 8 szerzett tenyészthető minősítést, egy ismeretlen származású szuka pedig regisztrálható minősítést. A többiek számára a vizsga bármikor megismételhető – mondta el lapunknak Sághy Melinda, a Tenyésztési Tanács tagja.

Vezetőbíró: Tatai Sándor, küllembíró: Csigai Gabriella, bírók: Godó Zoltán, Dr. Pallós Andrea, Kovács János, bírójelöltek: Ács Piroska, Csík Anikó, Kacsalova Mária, Szabó-Tóth Péter, Szigeti Adrienn

 

Cikk kép