A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Néhány napja olvastam az InfoRádió internetes oldalán, hogy Hoffer Zsolt rendőr alezredes, a TEK gépjármű-vezetéstechnikai osztályvezetője milyen jótanácsokkal lát el minket arra az esetre, ha autónkkal nem tudjuk elkerülni egy szarvassal való ütközést.

 

Véleménye szerint az egyik legnagyobb veszély ilyenkor az, ha a vad valamely testrésze a szélvédőn keresztül bejut az utastérbe és ott sérüléseket okoz nekünk. Nyilván hatványozottan igaz ez a bika agancsára. Ezért azt tanácsolja, hogy igyekezzünk elkerülni a frontális ütközési helyzetet, illetve azt, hogy az állat a motorháztetőre essen. Ezért például bizonyos helyzetekben akár a fékezést sem javasolja, mert annak hatására a motortér lefelé szorul, így a vad könnyebben kerül a motorháztetőre, onnan pedig az utastérbe. Nem részletezem a tanácsait, aki kíváncsi rá, megtalálja az említett felületen.

Nekem a cikk olvasásakor rögtön a városi vadkár kérdése jutott eszembe, amely az idei nyár egyik slágertémája volt. Rengeteg hírt és színes beszámolót olvashattunk az ország különböző részeiről, arról, hogy a vaddisznók, a szarvasok, az őzek és „egyéb” mindenféle vadon élő állatok hogyan jelennek meg a településeinken, egyre gyakrabban már nem csak a kertvárosi részeken, külterületeken, hanem a sűrűn lakott és forgalmas centrumokban is. Botrány is volt, amikor Budán, a reggeli csúcsforgalomban vadmalacokat kellett szakszerű módon eltávolítani a helyszínről. Ekkor nagyon sokan érezték szükségét, hogy megszólaljanak, védelmükbe vegyék a „cuki malacokat”. És sokaknál természetesen nem állt itt meg a téma, hanem újra elhangoztak a vadászatellenes sületlenségek is. Nos, azt már csak nagyon kevesen tudják, hogy a botrányos eset utáni napon, szinte pont ott, ahol a vadmalacokat ártalmatlanították a szakemberek, egy autó ütközött egy vaddisznóval. A vad elmenekült a helyszínről, az autóban milliós nagyságrendű kár keletkezett.

Vadütközés, anyagi kár és sérülések most is előfordulnak. A TEK alezredese nem véletlenül ad tanácsokat, mert adott esetben az életünk múlhat rajta. Ha pedig megszűnne a vadászat, akkor…