A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Van egy kedvenc mémem (1). Tudom, vagyunk így egy páran. Téli tájon látható rajta egy mikrofon és egy „deer” (őz, fehérfarkú szarvas, vagy éppen a kihalt ős, az Archaeomeryx optatus {2})

 

Ahogy az már lenni szokott a vicces képek világában, számtalan szöveges verzióban működik a geg. Az egyik kedvenc változatom így szól: „Önnek mi a véleménye erről?” Mire szarvasunk azt replikázza: „De én csak egy őz vagyok”.

Namármost azt is tudjuk a viccekről, hogy némelyik mögött igenis komoly társadalmi jelenségek, helyzetek húzódnak meg. A minap láttam ennek az őzes képsornak egy olyan angolnyelvű verzióját, amely elgondolkodtatott. Íme:

„Szerintem elég jó esélyeink vannak ebben az idényben” – mondja a kép központi szereplője, majd hozzáteszi: „A vadászok öregszenek, és az Y generáció tagjai pedig azt hiszik, hogy a hús a boltokból származik”

A mém tanulsága számomra az, hogy nekünk vadászoknak is nyitottnak kell lennünk az utánunk következő fiatalok dolgaira. Nem kell minden esetben az „ördögtőlvalóságot” mérlegre tenni. És itt nem a kéklogós – elöregedett, agressziótól és nagy „igazságoktól” túlfűtött, sárdobáló világbajnokságoknak helytadó – platformra gondolok, hanem mondjuk a TikTok-ra (3), vagy éppen a Metaverzumra (4).

Innováció. A 2000-es évek jelszava. Lehet szeretni, vagy éppen nem szeretni, a lényege véleményem szerint alapvetően egy jó dolog. Eme pozitív vetületet felismerve a világkiállítási iroda és a Nimród munkatársai elsőként tartottak előadást a metaverzumban fiatalok számára a fenntartható természethasználat témakörében. A folytatás a visszacsatolás kapcsán garantált.

(1) Olyan internetes tartalom, amely állhat szólásból vagy viccből, egy pletykából, egy módosított, vagy módosítatlan képből, egy egész weboldalból, videoklipből vagy animációból, vagy egy meglepő hírből, sok más egyéb lehetőség mellett.

{2} Az Archaeomeryx optatus egy felső-eocén Kínából származó kérődző, a modern világ szarvasainak őse.

(3) A TikTok egy kínai videomegosztó közösségi hálózati szolgáltatás, amely rövid tánc-, szinkron-, komédia- és tehetségvideók stb. készítésére szolgál.

(4) A Metaverzum egy olyan online, a virtuális valóság technikájára is alapuló világ, ahol az emberek az internet segítségével kapcsolatot alakíthatnak ki avatárjaik révén. Digitális másolata világnak. A Metaverzumban konferenciákat, előadásokat, sőt már divatbemutatókat is tartanak. Több egyetem campusa is létezik itt, ahol valódi oktatás folyik. Főként az Egyesült Államokban és a Távol-Keleten nagy a felhasználói tábora.

 

Cikk kép