A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Az elmúlt háromnegyed évben sok minden változott a vadászattal kapcsolatos kiegészítők árait és elérhetőségét illetően. Pontosan így van ez a vadászpuskák, lőszerek területén is.

 

Reményt keltő hír, hogy a tél végi, tavaszi felvásárlást követően ‒ amikor a vadászboltok polcai szinte kiürültek – bizonyos márkák standard termékeinek, ha már az ára nem is, de legalább a szállítása mára stabilizálódni látszik.

A legnagyobb problémát az amerikai beszállítók termékei okozzák. Elsősorban a gyakoribb .300 WM, .30‒06 Spring, .308 Win. vadászlőszerek népszerű változataiban. Ezekből vagy semmi sem, vagy a hazai igényekhez képest kevesebb érkezik. A különlegesebb és ritkább kaliberek, mint például .257‒270‒300 Wby teljesen elérhetetlenné váltak. Ezekből hosszú ideje nem érkezett utánpótlás, és nehéz is jósolni, hogy mi várható a következő negyedévben. Ugyanez igaz a lőszerelemekkel, de leginkább a csappantyúkkal és lövedékekkel kapcsolatban, amelyek teljesen eltűntek a kereskedők polcairól. Ha fel is bukkannak, a korábbi árszint akár másfél‒kétszeresét is ki kell fizetni értük. Az Amerikában gyártott puskák esetében márkánként eltérő a helyzet. Egyes gyártóktól szinte folyamatosan érkezik áru, míg másoktól semmi.

A szintén népszerű európai gyártók termékeit illetően sem felhőtlen a helyzet, de lőszer és puska tekintetében – ha az átfutási idő meg is emelkedett ‒ mégis sokkal jobb előrejelzéseket kapnak most a boltok. Amennyiben olyan puskát szeretnénk ma megrendelni, amely sem a boltok polcain, sem a gyártónál nincs készleten, akkor a minimális átfutási idő négy hónap körüli, de pillanatnyilag az egy éves határidő sem ritka.

Aki újratöltéshez tartalékolt csappantyút, az most szerencsésebb helyzetben van, mert az európai gyártóktól származó lőport nehezebben ugyan, de be lehet szerezni.

Ha a puska‒, lőszer‒ vagy kaliberváltáson törjük a fejünket, akkor még körültekintőbben érdemes tájékozódni az elérhető típusokat illetően. Sajnos általános igazsággá vált a „háború van, ne válogass” kijelentés!