A link vágólapra másolva!
Fotó: Góg Gábor
Fotó: Góg Gábor

Július-augusztus már a bőgés előkészületeiről szól, de ragadozóteríték is készült a közelmúltban Sellyén.

 

A cikk írásakor zajlanak még a vadkárbecslések és tárgyalások a gazdákkal, de már elindult a gabonaaratás is. Az árpát levágták, a búza pedig most jön. Az már most látszik, hogy a tavalyi évhez képest gyengébbek lettek a termésátlagok, és a terményárak is alacsonyabbak, június végén egy tonnányi árpa pénzben kifejezett értéke körülbelül a fele a múlt év azonos időszakához képest. Utóbbi örvendetes hír a Sellyei Pagony Vadásztársaság szempontjából, hiszen a bekövetkezett – a védekezésnek köszönhetően szerencsére kevés – vadkár pénzben kifejezett értéke is kevesebb a tavalyihoz képest.

A cikksorozat előző részében írt ragadozóvadász-csoport eredményesen zárta a hétvégi vadászatot június második felében. Nem volt könnyű dolguk a jágereknek a buja vegetáció miatti nagy takarás okán, de a vendégek fogadása előtti, nyiladéktisztítási előkészületek eredményre vezettek: három aranysakált és egy rókát sikerült terítékre hoznia a csapatnak.

Júliusban már megkezdődik a bőgésre való felkészülés a „mintaterületünkön”. Speciálisan a bőgésre felkészített vadlegelőkbe a hónap közepéig-végéig tervezik vetni a keszthelyi keveréket. A mostani terményárak kedveznek ennek gyakorlatnak, idén olcsóbban fog alakulni ezen vadföldek önköltsége. Nem előre keverten veszik meg a vetőmagot, hanem külön-külön vásárolják meg a kombájntiszta repcét és rozst, ráadásul némi búzát is tesznek a saját vetőmagkeverékbe. Mindezekből szeptember elejére kiváló legelő lesz, a repce pedig egész télen szolgálni fogja a vad táplálkozását. Apropó vadföld: az előző számban is említett víznyomásos kukorica-vadföldön szépen kisorolt a pótlólagosan elvetett mennyiség, remélhetőleg, az extra rövid tenyészidejű hibrid utoléri az eredetileg vetett társát a bőgés idejére.

 

 

Cikk kép

A szeptemberre várt vendégekkel már elkezdődtek az egyeztetések, ennek az időszaknak a teendői közé tartoznak az előszerződések tárgyalása, megkötése, illetve a foglalók bekérése. Július végétől pedig a nyiladékok szárzúzására, belógó ágak nyesésére, a cserkelőutak kitisztítására kerül sor. Ha szükséges, akkor még augusztus első felében egy-két új les készítésére és kihelyezésére is sor kerülhet. A cél, hogy augusztus 15-20 környékére már mindezekkel kész legyenek a terület nyugalmának biztosítása érdekében, amely miatt a nyár utolsó hónapjában (a bőgés kezdetéig) már vendégeket sem fogadnak a területen, a saját vadászat is minimálisra redukálódik. Kiváló alkalom adódik ekkor a vadászház éves rendbetételére, sőt annak tisztasági festésére is.