A link vágólapra másolva!
Cikk kép

A Nébih laboratóriuma magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta Hajdú-Bihar megyében. Az érintett állomány felszámolása már gyanú alapján megtörtént.

 

A Hajdú-Bihar megye Téglás településén található, mintegy 10 500 húshasznú ludat számláló állományban a megemelkedett elhullás hívta fel az állattartó figyelmét a madárinfluenza gyanújára. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta az állományban.

Az állomány felszámolása már gyanú alapján megtörtént. Az érintett gazdaság körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet. Ezeken a területeken további vizsgálatok indultak, valamint életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások.

Az érintett telep egy korábbi Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kitöréstől mintegy 1,5 kilométerré található, ezért a korábban elrendelt körzetek jelentősen nem módosultak.

Bács-Kiskun és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is oldott fel a Nébih védőkörzeteket. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a járványvédelmi fegyelmen lazítani lehet, hiszen az újabb kitörések miatt elhúzódhat a területi korlátozások feloldása. A járványvédelmi előírások szigorú betartása a legfontosabb eszköze annak, hogy minimálisra csökkenjen egy állomány befertőződésének a kockázata. Az ország magas kockázatú területein továbbra is kötelező a baromfiállományok zártan tartása. A kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok továbbra is érvényben maradnak.