A link vágólapra másolva!

Harmadik alkalommal adták át a gróf Széchenyi Zsigmond-emlékérmeket, a kitüntetettek között szerepel Bodrogi Gyula, Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze, valamint lapunk munkatársa, dr. Koncz István is.

  

Az ünnepélyes emlékérem átadó ceremóniának a Magyar Mezőgazdasági Múzeum adott otthont. Az emlékérmeket dr. Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgatója, dr. Pálos Gábor, az emlékérem egyik alapítója, Fejes László, az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. (OJV KHNP) ügyvezető igazgatója, valamint L. Simon László, író adta át.

Az idén gróf Széchenyi Zsigmond-emlékérmet kapott a Nógrád vármegye vadászai közül kitüntetett Bodrogi Gyula mellett dr. Koncz István (Bács-Kiskun), Móri Richárd (Baranya), Bálint Elek (Békés), Lévai István (Borsod-Abaúj-Zemplén), Hevér Zsolt (Csongrád-Csanád), Schmidt József (Fejér), Vadon László (Győr-Moson-Sopron), Mecsei Dezső (Hajdú-Bihar), Garamvölgyi Tamás (Heves), Szatmári Zoltán (Jász-Nagykun-Szolnok), Strausz László (Komárom-Esztergom), Lakatos Anna (Pest), Varga Zoltán (Somogy), Galambos Róbert (Szabolcs-Szatmár-Bereg), Zsikó Zoltán (Tolna), Kondora Bálint (Vas), Zsegraics Pál (Veszprém) és Kele Lajos (Zala).

 

– Az első 19 kitüntetett a 2021. évi „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításon vehette át az emlékérmeket, amit sorsszerűnek neveznék, hisz egy Széchenyi Zsigmond nevét viselő plakett éppen egy vadászati világkiállításon válik a vadászati kultúra és ezen keresztül az egyetemes magyar kultúra részévé. A Széchenyi Zsigmond-emlékérem a vadászati kultúra legértékesebb elismerése, mert tényszerű, hogy nincs ilyen méretű és kivitelű több a palettán, de van ennél egy fontosabb aspektus is, az érem erkölcsi értéke.  Önzetlennek lenni, az időnket, a pénzünket, egyszóval a javainkat áldozni, a beteg gyermekeknek segítő kezet nyújtani az adományozás által és mindeközben a közjót szolgálni, értékrendem szerint talán a legmagasabb rendű emberi cselekedet, amit valaki tehet. Azok a vadásztársak, akik megkapják az emlékérmeket, emberi nagyságból valamennyien jelesre vizsgáztak – fogalmazott az ügyvezető igazgató, és hozzátette: karitatív program sok van az országban, de olyan, ami egy évtizedes múltra tekint vissza, lényegesen kevesebb, az OJV kétségtelenül közéjük tartozik.

 

 Szinergikus fejlődésnek 2019-ben, az országossá válás évében indult, azóta pedig számos egyéb platform áll a támogatók rendelkezésére, egyebek mellett egy adományvonal is, (hívószáma: 13613), amellyel hívásonként és SMS útján 1000 forinttal támogathatják a gyermekeket. A szervezők jelentős erőfeszítéseket tettek az elmúlt időszakban annak érdekében, hogy a jótékonykodás ne kizárólag a december 27-ei vadászathoz való csatlakozással történhessen meg, hanem újabb és újabb platformokat nyitottak, ilyen például a koronglövész alprogram, mely idén 4 helyszínen valósult meg, jövőre pedig minden megyében megrendezik, tervezik továbbá egy kulturális alprogram bevezetését is, melyben alkotók felajánlásait lehet majd megvásárolni, más platformot testesít meg a fent említett adományvonal is, mindezek mellett pedig együttműködési megállapodást kötöttek a 400 000 tagot számláló Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával – fejtette ki.

A bázis egyre szélesedik, a jótékonysági vadászat a korábbi években külhoni helyszíneken (Kárpátalján, a Felvidéken, Erdélyben és a Vajdaságban) is megvalósult valamilyen formában, sőt, még Kanadából is közvetlen segítség érkezett a magyar gyermekeknek. Az elmúlt hetekben ugyanis Torontói Magyar Vadász és Horgász Egyesület, Magyarország Torontói Főkonzulátusa, valamint az OJV szervezésében sor került Torontóban a Kanadai Magyar Vállalkozók Szövetségének jótékonysági gálavacsorájára és a szervezők a rendezvényen összegyűjtött pénzadományokat címkézett adományként az OJV-nek ajánlották fel, az összeget pedig a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet kapja meg.

 

Az Országos Jótékonysági Vadászaton keresztül eddig összesen 170 millió forint adományt kaptak a beteg gyermekek és a szervezet ez idáig 23 kórház gyermekosztályát támogatta országszerte. A támogatásból vásárolt 286 hiánypótló orvosi eszköz több mint 150 000 gyermek gyógyításához járult hozzá.   Az ügyvezető abban bízik, hogy a magyar vadászok összefogása és karitatív szerepvállalása egyfajta értékhorizontként is szolgálhat más társadalmi csoportok számára.

 

Novák Katalin köztársasági elnökasszony így fogalmazott a minap: „Számunkra minden magyar gyermek ajándék, szülessen az anyaországban vagy a határainkon túl”. Nem kérdés, hogy a gyerekek egészsége, betegség esetén a gyógyulásuk mindennél fontosabb, így az OJV-ről kijelenthetjük, hogy az egyik legfontosabb nemzeti koncepciót szolgálja, különösen annak figyelembevételével, hogy az anyaországi minta alapján évek óta határon túl is megrendezésre kerül. Az eddig elért eredményekért a vadásztársak felé a világ legfontosabb imájával szeretnék reagálni, mely egy szóból áll, köszönöm!”