A link vágólapra másolva!
Cikk kép

A jelenlegi gazdasági válságnak egyik, ha nem a legmeghatározóbb eleme az energia keresleti-kínálati viszonyainak felborulása. Gondolnánk, hogy ez a téli társas vadászatok tervezésére is kihathat?

 

Előző cikkünkben foglalkoztunk már azzal, hogy milyen külső hatások érik a vadgazdálkodást. Kitértünk az orosz-ukrán háború következményeire is, de ezúttal egy másik aspektusból vizsgáljuk meg a kérdést.

Ismert tény, hogy az energiaárak növekedése megelőzte a háború kitörését, ez különösen a földgáz esetére igaz. A földgázpiaci adatok alapján körülbelül egy éve kezdődött egy lassabb, emelkedő trend a szabadpiaci árban. 2021 utolsó negyedévétől, október-november óta viszont nagymértékű ár-ingadozásokat, és addig soha nem látott csúcsokat tapasztalhattak meg a piaci szereplők.

A mezőgazdaságban már tavaly év végére világossá vált, hogy új időszámítás kezdődött. Mivel a műtrágyagyártás alapanyaga a földgáz, ezért elkerülhetetlen volt a fontos agrárágazati alapanyag drágulása is, sőt, ebben az iparágban tevékenykedő előállító üzemek függesztették fel a termelésüket a magas inputárak miatt. Az élelmiszer előállítás költség-növekedésének és az energia drágulásának pedig egyenes következménye az infláció emelkedése, amelyet a társadalom egésze is tapasztal. Erről sokat lehetne még beszélni, de maradjunk az energia kérdésénél.

A gázpiaci anomáliák és a háború kitörése következtében rendkívüli folyamatok indultak el az energiafogyasztás terén. Ennek ékes példája, hogy a megszokottól eltérően, jelentős kereslet mutatkozott februárban, a fűtési szezon végén tűzifára és fatüzelésre alkalmas berendezésekre. A trend azóta is tart, mely megmutatkozik a tüzelésre szánt faanyag áremelkedésében is. Az elmúlt hetekben bejelentett, a rezsicsökkentést érintő változások kapcsán pedig drasztikusan tovább növekedett a kereslet. Emiatt a magyar kormány megtiltotta a tűzifa exportját is.

A hazai erdőgazdálkodók (főleg a többségében tűzifa választékot termelők) a megnövekedett igények miatt emelni fogják a termelés volumenét az év második felében. Természetesen nem áll rendelkezésre végtelen mennyiségben fa a hazai erdőkben tűzifa-célú felhasználásra, ennek következtében fenntarthatósági, tervezési és munkaerőpiaci korlátjai is vannak a fahasználat növekedésének. Mindezek ellenére, az őszi vadászidény során már nagyobb mértékű erdei munkavégzést tapasztalhatunk a területen, mivel a keménylombos fafajok zömének kitermelését a vegetációs időszakon kívül, szeptembertől márciusig végzik.

A megnövekedett zavarás miatt számítani lehet a vad eltérő viselkedésére, bőgésben, barcogásban nehezebbé válhat a vadászat a megszokott „placcokon”. Különösen azokon a vadászterületeken lehet gond, ahol az erdőgazdálkodó és a vadászatra jogosult nem ugyanaz a szervezet, a nagyobb erdősültséggel rendelkező vadásztársaságoknak mindenképp szükséges lesz egyeztetnie az állami és a magánerdő-gazdálkodókkal az erdei munkák ütemezését illetően. Mivel a téli társas vadászatok ütemtervét a vadászatra jogosultaknak szeptember 30-ig kell az illetékes hatóságoknak megküldenie, így ezekkel kapcsolatban is szükséges a mihamarabbi egyeztetéseket lefolytatni a földhasználókkal.

Megjegyzés: A cikk megírását követően érkezett a hír az új kormányrendeletről, amelyben a megszokottól eltérő szabályokat vezetnek be a tűzifaigény kiszolgálása miatt, erről részletesen itt olvashat.