A link vágólapra másolva!
Cikk kép

A lónyai vadászterület a Tisza és az ukrán határ között húzódik. A Tisza ártere, keményfás erdők és a határsáv háborítatlansága kedves tanyája mindenféle vadnak, legyen az védett, vagy vadászható

 

Főként a gímszarvassal és dámmal gazdálkodó Tiszatáj Vadásztársaság lehet méltán büszke a vadállományra. Komoly és majdnem fekete agancsok kerülnek évről-évre bírálatra a vadászterületről. A hivatásos vadászok pedig kiválóan ismerik a területüket, de még így is gyakorta éri őket kellemes meglepetés.

Itt vadászott 2022. október 22-én hajnalban dr. Kruppa József és kísérője Bacskai Péter is, akik a beiratkozáskor még nem tudták, hogy milyen különleges napnak néznek elébe. Barcogásban készültek dámbikát elejteni. Erre minden esélyük meg is volt, hiszen a társaságnál évi 20 egyed kerül terítékre.

Ismerték a kiszemelt bikát, több tehén társaságában viszonylag jól tartotta a helyét. A jeles napon viszont a lővilággal megkezdett és alapos cserkelés során nemhogy a keresettet, de semmilyen más bikát sem láttak. Bár több felől is hallották a dámokat, a lecserkelt területrész furcsa módon néma maradt. Fél nyolc körül lehetett és már hazafele indultak az autóval, amikor a kísérő váratlanul megpillantotta a magányosan figyelő bikát. Hosszú sarkantyújáról azonnal felismerte. A vendégnek sikerült az autóból kilépni és az ajtónál megtámasztott puskával leadnia a lövést. A szív-tüdő találatot 8-10 métert vitte a nemes vad.

Nem csak a közel 30 centi hosszú sarkantyú volt a különleges az agancson. Jobb szárán osztott középág, a lapát síkjából kifelé növő ágnak is beillő csipke. A legmeghökkentőbb, hogy mindkét szemág helyén egy-egy csokorra való „ágacska” meredezett (a leghosszabb 17 centitől kicsit hosszabbnak bizonyult a bírálaton).

A tömegére sem lehetett panasz, hiszen a hivatalos mérés 4,95 kilogrammnak állapította meg, mellyel így a társaságnál esett második legnehezebb lapátnak bizonyult. A szárak közel 70 centisek (68,2 és 67 cm), a lapátok hossza 40 centi fölötti (42,7 és 40,8 centi), míg szélességük fölözi a 16 centit (16,1 és 17 cm). A bírálat 187,67 ponttal aranyérmesnek minősítette. Tíz évet ért meg, s minden bizonnyal szép számmal adta tovább kiváló génjeit.

 

Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép