A link vágólapra másolva!
Teplán László
Teplán László

Somogy megye északkeleti részében, mintegy 5007 hektáron gazdálkodik a Sióvölgye Vadászegyesület. Területüket kettémetszi a Sió, amely 16 kilométeren keresztül összegyűjti még a Kis-Koppány-patak, a Hideg-völgyi-vízfolyás és Fenéki-bozót árokvizeit is.

Az erdősültség 10 százalék alatti, és a mezőgazdasági táblák, a kukorica és a napraforgó betakarítása után, a fasorok már nem adnak annyi rejteket, hogy az addig itt-ott felbukkanó szarvas megmaradjon. Igazi mezőségi területen járunk, ahol lehetőséget kapott az apróvad és az őz. Eredményeik, összetartásuk figyelemre méltó.

A terület vízellátása kiemelkedő, de ahogy lenni szokott, egy-egy szárazabb zug mindenütt akad, így napelemes kutat is helyeztek ki Siófokon, amely a folyamatos itatás mellett a túlcsorgó vízből egy dagonyát is táplál. Az élőhely a dombságok, a megannyi patak, ér, láp miatt változatos. Mára az igen erős dúvadprogram mellett – amelyből a vadőrök mellett a tagok is kiveszik a részüket – Somogy megye mezeinyúl-terítékének 50 százalékát Siófok adja.

– Soha nem volt itt ennyi mezei nyúl – tájékoztatja lapunkat a társaság vadászmestere –, de soha nem lőttünk ennyi rókát sem. Évente 200 rókát hozunk terítékre, amely mellett a sakál száma egyre jobban növekszik. Azokban az években, amikor vizesebb hónapok köszöntenek be, és több nádas megmarad, sajnos több sakál is esik. Állandó munkatársuk a létrás csapda, amelyből öt folyamatosan üzemel a különböző helyeken. A társaság jelentős hányada gazdálkodik is, így a „jó gazda” szemlélettel a mezei nyulat is etetik, amely tapasztalataik szerint az év 9-10 hónapjában szívesen felveszi a kihelyezett abraktakarmányt.

A mezei nyúl mellett büszkeségük az őzállomány, amellyel tervezetten jó tíz éve kezdtek gazdálkodni. Őzbakjaik érmesaránya minden évben eléri a 30 százalékot. A jó adottságok, az erős dúvadkontroll, a téli s a folyamatos takarmányozás és a jó szemű vadőrök révén nem ritkák a 600 grammos őzbakok sem – komoly vonzereje lett a társaságnak.

Máshol eleddig szokatlan ellenőrzéseket is foganatosítottak, és a Siófoki Rendőrkapitányság beavatkozásával több alkalommal az éjszaka kint dolgozó mezőgazdasági gépek vezetőit is igazoltatják. A közös szolgálatok és a vadőrök helyismerete segíti az orvvadászat visszaszorítását.

Cikk kép
Cikk kép