A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Újra gyarapodnak a veszélyeztetett fajok - elefántok, orrszarvúak és más vadon élő állatok - populációi Uganda rezervátumaiban, miután az orvvadászok évtizedeken át tizedelték őket - közölte az ország vadvédelmi hivatala.

 

A tülkük miatt az orvvadászok az 1980-as évek elejére teljesen kiirtották az országban a kelet-afrikai keskenyszájú és az északi szélesszájú orrszarvút, ám miután egy jótékonysági szervezet 2005-ben négy egyedet visszatelepített, a számuk 32-re nőtt a hatóság szerint.

A vadvédelmi erőfeszítések fokozásának köszönhetően a bölények száma 77 százalékkal, több mint 44 ezerre emelkedett 1983 és 2021 között, az elefántoké ugyanebben az időszakban csaknem 300 százalékkal, 7975-re nőtt.

A kelet-afrikai országban élő egyes állatfajok egyedszáma drámaian csökkent a hatvanas-nyolcvanas években a konfliktusok és az országban uralkodó zűrzavar miatt, mely lehetővé tette az orvvadászat virágzását.

Azóta a kormányzat egy sor vadvédelmi intézkedést hozott, egyebek mellett hosszú börtönbüntetéssel fenyegette meg a szabályok megsértőit.

"A vadállomány azóta folyamatosan növekszik" - közölte a hatóság.

Az ország sűrű délnyugati erdeiben emelkedett a hegyi gorillák száma is, ami a turizmus fellendítésében segíthet - tették hozzá.