A link vágólapra másolva!
Cikk kép

2012. május 18-án hunyt el Sterbetz István ornitológus, természetvédő, a Magyar Madártani Intézet munkatársa, majd igazgatója, aki egyúttal vadász is volt.

 

Sterbetz István 1924. január 20-án született Nagyszénáson. A vadászat és a természet szeretetét földbirtokos apjától, Sterbetz Józseftől örökölte. Agrármérnöki diplomáját 1946-ban szerezte meg. 1950-től néhány évig a halgazdaságok és állami gazdaságok alkalmazásában állt, de származása miatt eltávolították munkahelyéről. Rövid ideig a Fővárosi Állat- és Növénykertben, majd a Gyógyszeripari Kutatóintézetben dolgozott. A doktori címet 1964-ben a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen szerezte meg. 1963-ban került a Madártani Intézetbe, ahol húsz éven át, nyugdíjazásáig előbb, mint igazgatóhelyettes, majd, mint igazgató dolgozott. Amikor a Madártani Intézet az Országos Természetvédelmi Hivatalhoz került, különösen Békés és Csongrád megye természetvédelmének kidolgozása lett a feladata. Fodor Tamással együtt túzokkutatásokat végzett, és a Dévaványai Túzokvédelmi Állomás kialakítása is az ő feladatai közé tartozott.

 

Leginkább a vízi- és parti madarak életét kutatta. Kis póling
Leginkább a vízi- és parti madarak életét kutatta. Kis póling

 

Sterbetz István a túzok mellett leginkább a vízi és parti madarak védelmére és kutatására szakosodott. Egyszerre tartozott a természetvédők és a vadászok táborához, könyveivel és előadásaival igyekezett hidat építeni a két tábor közé. Vadászattal kapcsolatos ars poétikáját Trófeákkal beszélgetek című könyvének bevezetőjében fogalmazta meg:

„A sportvadászat indítéka a természet sokszínű kínálatából ötvözött öröm, és a kapitális agancs épp úgy része annak, mint a bandukoló felhő, a vadludak neszezése, fakuló fényképek vagy apró felismeréseink. Az élmény a lényeg!”

Nagyra becsülte, nemzeti kincsnek tartotta a gemenci gímszarvast, noha ő, afféle alföldi vadászként jobbára őzre vadászott. Közel hétszáz publikációja látott napvilágot a különféle lapokban. Egyaránt írt tudományos és ismeretterjesztő cikkeket. Az első írásai a Kittenberger szerkesztette legendás Nimródban jelentek meg, és utolsó cikke is, 2010-ben, ugyanebben a lapban látott napvilágot.

Kedvenc nagyvadja az őz volt
Kedvenc nagyvadja az őz volt

 

Sterbetz István nemcsak kiválóan írt, hanem remekül fényképezett, így könyveit és írásait jobbára saját maga illusztrálta. Legismertebb szakkönyve talán a Fodor Tamással és Nagy Lajossal írt Túzok című monográfia, amely az 1971-es Vadászati Világkiállításra jelent meg. Külföldön is elismerték szaktudását, a világhírű Die Neue Brehm Bücherei című monográfia sorozatban például két kötete is megjelent, egy a székicsérről, egy pedig a kis kócsagról. Remek stílusa volt – sokan Fekete Istvánéhoz hasonlítják –, így nem véletlen, hogy 11 szépirodalmi műve is az érdeklődők könyvespolcára kerülhetett. Az első, A természet szolgálatában – amely mind tartalmát, mint megfogalmazását tekintve az egyik legfontosabb munkája – 1975-ben jelent meg. Legtöbb könyvében a természetvédelem és a vadászat egyaránt jelen van. Művei minden korosztályhoz szólnak, ezért nem csoda, hogy több egy ifjúsági kiadónál, a Móránál látott napvilágot. Utolsó könyve, a 2005-ben megjelent Puskával a Nagypusztán egy mozaikszerű emlékfüzér volt.

„Gyermekkorom álomvilága volt egykor a Puszta! Később hivatásból váltam kutatójává. Aztán fölöttem is elszálltak az évek. Lassan megtanulok emlékezni.” – írta a bevezetőben.