A link vágólapra másolva!
Cikk kép
Cikk kép

Sokunknak a vadászathoz elengedhetetlen „szerszám” a puska és alkalomadtán a rajta lévő célzóberendezés. Nem mindegy azonban, hogy milyen ez az „eszköz”. Amellett, hogy funkcióját ellátja, nem árt, ha pontosan illik vállgödrünkbe, pont jó a súlya, a betekintés távolsága, na és valljuk be: ha szép is.

A téma kapcsán kapcsolatba kerültem Balázs István vadászpuskaművessel Ózdról, aki vadgazdamérnök, hivatásos rendőr, fegyverműszerész és vadászpuskaműves is egyben. Az elmúlt években több régi, orosz TOZ-8-as kispuska került ki a kezéből, nagy átalakításon átesve. A felújítási munkát most egy – vadászati célra is használható – .22LR kaliberű puska újjászületésén keresztül követhetjük nyomon, amiről magát a mestert is faggattuk:

– Mi is történt a kispuskával, amíg önnél vendégeskedett?

– Új tust készítettem neki diófából. A fát évekig szárítom természetes módon, majd szelektálás után választom ki azokat a részeit, amelyek méltóak arra, hogy vadászpuska alkotórészei legyenek – meséli Balázs István mosolyogva, majd hozzáteszi: – Átalakítottam a töltési rendszerét is, hogy egylövetűből ismétlőfegyverként működhessen, emiatt kapott egy CZ-társzerkezetet, és persze elvégeztem az ehhez szükséges átalakításokat is a tok alsó részén. Emellett teljesen egyedi puska lett belőle, hiszen rádiuszos csavart bordák kerültek a csőre. A marás egyetemes marógéppel történt a felszerelt osztókészülék segítségével, melyre nagy emelkedésű spirálhoz való fogaskerekes áttételt szereltem. A csőszájfék szigorúan „design-elem”, funkciója nincs. Amikor készen lett, a műszaki vizsgáztatáskor új kategória-besorolást is kapott. – mondja a fegyverműszerész.

– Miért vállalta el az átalakítást?

– Azért, mert ennek a puskának a tulajdonosa 402 kilométerről jött el hozzám a műhelybe, és ezt már önmagában is megtiszteltetésként fogadtam. Az elmúlt években már sok TOZ-8-ast alakítottam át ismétlőrendszerűre, ez azonban mégis nagy kihívást jelentett, a nagyarányú fémforgácsoló munka miatt.

– Miért pont TOZ-8?

– Mivel alapvetően sportcélra szánta a gyártó, de amióta hazánkban vadászati célra is engedélyezett lett a .22LR kaliber, azóta sok vadász birtokába került ilyen puska, és az egylövetű rendszere kényelmetlenné teszi az újratöltést.

Cikk kép