A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Legújabb lapszámunkkal ezúttal átlépjük országunk határait, Amerikától Afrikáig kalauzoljuk olvasóinkat.

 

Folytatódik a Csergezán Pál grafikus, illusztrátor, festőművész születésének századik évfordulója jegyében életre hívott cikksorozatunk, továbbá a lap egykori főszerkesztője, Cseke – Csekő Sándor életét bemutató írásaink is.

A trófeavadászat napjainkra egy széles körben ismert és sok vitát kiváltó témakörré vált a tudományos világban és a laikus társadalom körében egyaránt. Júliusi lapunkban Vass Gábor jár utána, mit mondanak a tanulmányok.

„Van olyan, aki el sem indul vadászni, ha nincs a szálláson medence” – mondta egyik kollégánk a szerkesztőaségben azon téma hallatán, hogy vajon milyen igényei vannak a magyar vadászoknak, ha külföldre, elsősorban Afrikába utaznak vadászni. Vadászatszervezőket kérdeztünk arról, milyenek a leggyakoribb tapasztalataik.

Júliusi lapunkban Hajdu Márk, a Vadászutak Kft. tapasztalt munkatársa oszt meg egy átfogó vadászatszervezési kisokost a legfontosabb tudnivalókról.

3 kérdés 3 válasz rovatunkban ezúttal Tamás Sándort, Kovászna Megye Tanácsának elnökét, A világelső zergebak című füzet szerzőjét kérdeztük.

Az idei FeHoVán számos standon kínáltak külföldi vadászati lehetőséget a magyar vadászok számára. ezek közül válogatott júliusi lapunkban Békés Bence, hogy olvasóink átfogó képet kapjanak a 2024-ben elérhető vadászati lehetőségekről.

Szenegáli körút címmel Kovács Zsolt mutatja be ezt a – vadászok által kevésbé látogatott – országot. De a hazánk határaival szomszédos országok vadászatáról is hozunk helyzetképet.

Júliusi portrénkat Sir John Seerey-Lester vadászfestőről, valamint Szabadi Istvánról készítettük, akinek saját vadászháza és vadásztársasági tagsága is van Székelyföldön, de látogatóban jártunk Sárkány Árpádnál, a CIC alelnökénél is, Sepsiszentgyörgyön.

Egy Dél-Afrikai fotószafariról is olvashatnak, kollégánk, Boros Zoltán vadászfestő szemével.

Irodalmi rovatunkban Bayer Zsolt írását Pócz Dániel grafikái keltik életre. Paplaci írása Boros Zoltán grafikáival pedig egyenesen Amerika földjéig repíti az olvasót.

Írjon verset a vadászatról! Nyerjen Sólyom-díjat! Részletek az idei irodalmi pályázatunkról az újság mellett honlapunkon is!

Éltető hagyományaink sorozatunk következő részében a július végi barátság világnapja alkalmából értekezik lapunk főmunkatársa, Békés Sándor.

Júliusi interjúnkat Jaroslav Slašťannal, a Szlovák Köztársaság Állami Természetvédelmi Felügyeletének munkatársával készítettük.

Jöhet az elektronikus vadászati napló!? Módosult a Vtv., jogi szakértőnk, dr. Makai Krisztián segítségével megnézzük a legfontosabb változásokat.

A vadőröket bemutató sorozatunk következő szereplője Gelencsér Gábor, a Tapsony és Vidéke Petőfi Vadásztársaság hivatásos vadásza.

Júliusi lapunkban személyes tapasztalatokat is olvashatnak egy német vizslával való utánkeresés kapcsán.

Kecskés Róbert kollégánk a Sightmark Core 2.0 HX céltávcsövét tesztelte.

A kalibereket bemutató lexikonunk következője a 7x64 „Brenneke”.

A Safari Club International díjazási rendszerében a legfontosabb szerepet a vadászat terén elért eredmények kapják – ezek közül a Nemzetközi Vadászati Díj (SCI World Hunting Award) a legnagyobb elismerés, amelyet évente egy tagnak ítélnek oda vadászati tevékenységéért, addigi pályafutásáért, tényszerű eredményei alapján. 2024-ben lapunk szerkesztőbizottságának tagja, Hidvégi Béla kapta a rangos elismerést.

Júniusi lapunkkal kezdődően képletesen végigjárjuk az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás támogatásával megvalósult tárlatokat, másodikként mutatkozik be a füzéri vadászati kiállítás, amely tárlat a miskolci Vadászok Házában kapta meg végső helyét.

A Nimród Fórum tizenhetedik állomásának a budapesti Állatorvostudományi Egyetem adott otthont, továbbá a május végi, sepsiszentgyörgyi Nimród Fórum különkiadásáról is beszámolunk.

ÖrömPörkölt gasztronómiai rovatunk e havi étele: vadhússal töltött palacsinta, pankómorzsában.

Tartsanak velünk hónapról hónapra a Nimród Vadászújság hasábjain!