A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Június 3-án, Bukarestben, a magyar nagykövetség adott otthont Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, „A vadászat választott engem” című könyve román nyelvű fordítása bemutatásának a szerző jelenlétében.

 A misszióvezető meghívására a vadászat és vadgazdálkodásban érintett román politikai elit, szakmai intézményvezetők és romániai magyar politikusok vettek részt a rangos eseményen.

A meghívottak közül kiemelendő: Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter; Ilie Sarbu, a Számvevőszék alelnöke, korábbi szenátusi elnök, a Nastase és Boc kormányok agrárminisztere, valamint a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC) volt elnöke; Florin Iordache, a Jogalkotói Tanács elnöke, volt igazságügyi miniszter; Marghescu Tamás főigazgató (CIC), Sárkány Árpád (CIC alelnök), a könyvbemutató moderátora, Mugurel Draganescu, a Vadászok és Sporthorgászok Országos Egyesületének (AGVPS) elnöke, továbbá számosan székelyföldi elöljárók.

Semjén Zsolt beszédében kiemelte, „fenntartható vadászat nélkül nem létezhet fenntartható mezőgazdaság, erdőgazdálkodás vagy akár természetvédelem… Ha őseink nem lettek volna sikeres vadászok, ma nem léteznénk”. Emlékeztetett és összefoglalta az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás fontosabb mozzanatait, eredményeit, amelynek keretében az országszerte megvalósult 1500 programra, másfél millió látogató volt kíváncsi.

Elismeréssel szólt a román standról, amelyet százezrek látogatták meg, hangsúlyozva a Romsilva-Országos Erdőügyi Hivatal, valamint Románia budapesti Nagykövetségének, személyesen a nagykövet aktív közreműködését, amely a kiállító ország nemzeti napi rendezvénysorozatával tetőzött.

Ilie Sarbu méltatta a vadászati hagyományokat, kitérve annak magyar aspektusaira is, nem utolsósorban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel ápolt jó kapcsolatukra.

(„A vadászat választott engem” című kötet – amely a Nimród könyvek első kiadványa – magyar nyelven megrendelhető az Egy a Természettel webshopban.)