A link vágólapra másolva!

Soha nem látott nagyságú gímtrófea Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében.

 

Gímszarvas trófeákkal telt meg a Háromhutát átszelő út melletti tisztás. A Hegyaljai Erdészeti Igazgatóság volt a szervezője az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. 14. trófeamustrájának, ahol az idei szarvasbőgési idényben terítékre került gímbikák agancsait láthatták az érdeklődők.

Zay Adorján, az ÉSZAKERDŐ Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében úgy fogalmazott: a trófeamustra a vadászok egyik ünnepe, hiszen ilyenkor be lehet mutatni a bőgés idején esett gímszarvasok trófeáit. Köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki becsülettel járta az erdőt, gondozta a vadat, kísérte a vendégvadászt és megköszönte az elejtőknek is az elmúlt időszakot. Bejelentette, hogy az erdészeti társaság idei legjobb hivatásos vadásza Bartha Dominik, a Jósva-Tornai Erdészeti Igazgatóság kerületvezető vadásza lett, aki teljesítményéért egy muflonkos elejtésére kapott engedélyt.

A bőgési időszak Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei eredményeit a vadászati hatóság részéről Pecze István értékelte. Húsz aranyérmes trófeát viselő gímbika került terítékre a bőgésben, még sosem volt ilyen sok kiemelkedő agancs. Az Aggtelek-Csereháti vadgazdálkodási tájegységben 10, a Zemplén-Bodrogközben 6, a Bükkben pedig 4 aranyérmes gímszarvasbikát ejtettek el. Szeptember 1. és 19. között 892 gímszarvasbikát mutattak be trófeabírálatra, ami 45-el több mint tavaly. Az idei évre a gímszarvasterítéket 1550 és 1600 közé várják a vármegyében a szakemberek. Szép számban estek öreg korosztályú bikák is: 67 volt idősebb 11 évnél. Első alkalommal fordult elő Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, hogy 13 kilogrammot meghaladó trófeát mutattak be: a 13,3 kilogramm tömegű agancs 237,17 pontot kapott a bírálaton. 20 trófea arany, 104 ezüst, 221 bronzérmes minősítést ért el. Az érmes arány 38,5 százalék, az átlagsúly pedig 5,69 kilogramm lett.

A mintegy 85 ezer hektáron vadgazdálkodási tevékenységet folytató ÉSZAKERDŐ Zrt. vadászati osztályvezetője, Szentléleki Tibor azt mondta: a bőgés a meleg időjárás miatt elég rapszodikus volt, a társaság nyolc vadászterületén 135 gímbika esett ebben az időszakban. Az átlagtömeg a tavalyi 5,24 kilogrammról egy százalékkal, az érmes arány pedig hat százalékkal esett vissza. Két aranyérmes bika került terítékre. A legnagyobb a Hegyközi Erdészet területén, ami 10,7 kilogrammos agancsot viselt, 211,4 pontot kapott, a Délbükki Erdészetnél elejtett pedig 9,41 kilogrammal és 210,38 ponttal lett aranyérmes.