A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Szepesi László már több 600 gramm feletti bak elejtéséhez segítette hozzá a vendégvadászokat, azonban mégis úgy gondolja, hogy az alábbiakban bemutatott őz viselte a legkülönlegesebb agancsot.

 

„Az életbakom” – mesélte lapunknak, ugyanis 2022 májusában neki adatott meg, hogy elejthesse.

Történetünk 4 évvel ezelőtt kezdődött, a Borsod megyei Szőke Tisza Vadásztársaság területén, a Tisza árterében. A bak már ekkor is vadászszemnek tetszetős agancsokat viselt, amolyan füle alatti girbegurba „valamit”. Elejtése már akkor sem sikerült, hiszen nagyon óvatos volt, rejtőzködő életet élt. Az első találkozást követő években, mindig csak barkában mutatta magát, vagy az őzbak vadászati idénye után, októberben. Mintha naptára lett volna a nyárfák között, úgy tudta, hogy mikor mutatkozhat.

Tavaly már hasonlóan szűk állású agancsa volt, de akkor még át lehetett látni a szárak között. Ebben az évben is megkísérelték az elejtését, de jó szokásához híven ismét nem mutatkozott. Pedig próbálkoztak vele többször is tavasszal, üzekedésben és szeptemberben is, de nem látták, csak ismét októberben.

Idén a büszke elejtőnek azonban sikerült őzbakmegfigyelés közben lencsevégre kapnia, még barkában. Ekkor még nem sejtették, hogy ilyen különleges agancsot növesztett a télen, azt hitték, hogy „csak” megint nagyon közel van a két szár egymáshoz. Aztán egy májusi hajnalon, egy garád mögül kibukkanva, László kint találta a bakot egy kukoricaföldön. Mind a ketten meglepődtek a váratlan találkozáson, az őz azonnal meg is ugrott, de annyi időt hagyott, hogy látszott, agancsa annyira szűk állású, hogy a két szára teljesen egybenőtt! A találkozást követően egy leshelyet alakítottak ki a területen. Az egyik hajnalon ide cserkelt volna be az elejtő, azonban kitekintve a fentebb említett garád mögül, odakint találta a bakját, amint tőle 120 méterre csipegetett. Rutinos vadász létére mégis nagy vadászláz hatalmasodott el rajta, azonban sikerült elejtenie.

Hosszú évek áldozatos munkáját a vadászszerencse a legszebb módon hálálta meg a vadászember számára, élete bakja elejtésével megajándékozva. A trófea 24 órás tömege 319 gramm, korát 7-8 évre becsülik.

Cikk kép