A link vágólapra másolva!
Cikk kép

A Balaton‒felvidéki Nemzeti Park megalapításának 25 éves évfordulóját ünnepli.

 

A Balaton‒felvidéki Nemzeti Park korábbi tájvédelmi körzetek összeolvadásából jött létre 1997‒ben a Balaton északi partján a Tihanyi‒félszigettől a Kis‒Balatonig ‒ hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium (AM) pénteki közleményében.

Kiemelték, a sokak által Matula és Tutajos történetén keresztül ismert Kis‒Balatont a vizes élőhelyek nemzetközi védelmét szolgáló Ramsari Egyezmény is óvja. A Tihanyi‒félsziget ‒ kiemelkedő geológiai értékei és a területen zajló természetvédelmi munka elismeréseként ‒ 2003‒ban Európa Diplomás területté vált. A 10 éves Bakony‒Balaton Geopark ‒ melynek területe részben a nemzeti parkban található ‒ az itt fellelhető földtani, természeti és kultúrtörténeti értékek bemutatását, társadalmi jelentőségük tudatosítását tűzi ki célul.

Hangsúlyozták, a nemzeti park a föld mélyétől, azaz a barlangoktól a csillagos égig, vagyis a csillagászati élménycentrumig kínál programokat, élményeket a kisgyermekektől az idősebb korosztályig.

A tavalyi évben több bemutatóhely megújult. Júliusban ünnepli egy éves fennállását a balatonfüredi Lóczy‒barlang Látogatóközpont. Pünkösdkor nyílt meg Fonyódon a Berek Világa Látogatóközpont Somogy megye hiánypótló létesítményeként, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a dél‒balatoni berkek világával. A 10 éves bakonybéli Pannon Csillagda új planetáriumi filmmel és mozigépészettel, újjávarázsolt planetáriummal várja a látogatókat. A 70 éve védett Tihanyi‒félszigeten található Levendula Ház Látogatóközpont elektromos hajós vízi szakvezetéssel bővítette kínálatát a Belső‒tavon. A 80 éve védett Tapolcai‒tavasbarlang és a látogatóközpont interaktív „Csodálatos Karszt” kiállítással és barlangi csónakázással várja a vendégeket. A tavaly megújult Salföldi Majorban őshonos háziállatokkal, gyógynövénykerttel és lovas programokkal készülnek a szervezők. A szintén megújult Hegyestű Geológiai Bemutatóhely bazaltkúpjának tetejéről lehet megfigyelni a Balaton‒felvidék tájrészleteit. A Csodabogyós‒barlang és a Szentgáli‒kőlik a kihívást keresőket várja overallos barlangtúrákkal ‒ írják a közleményben.

A tájékoztatás szerint hamarosan újra megnyitja kapuit a Kotsy‒vízimalom Zalaszántón, ahol valódi malomipari relikviákat egy igazi molnár kalauzolásával ismerhetünk meg. Ha már Nyugat‒Balaton: új programlehetőséget nyújtanak az ingyenes geobotanikai séták a Hévízi‒tó körüli véderdőben.

A Kis‒Balatonon vezetett szárazföldi vagy vízi túrák során megtekinthető a fokozottan védett terület élővilága, a „Matulakunyhó” és Fekete István emlékszobája és két éve nyitotta meg kapuit a Kis‒Balaton Látogatóközpont. A közeli Vörsi Tájházban az egykori halászok életével lehet megismerkedni. A Kápolnapuszta Bivalyrezervátum Magyarország legnagyobb látogatható bivalycsordájával, kiállítással, sétaúttal, új kilátóval, augusztus 27‒én Bivalynap rendezvénnyel vár kicsiket és nagyokat egyaránt. A kis‒balatoni bemutatóhelyeken érdemes igénybe venni a térségi összefogással megvalósult West of Balaton kedvezményrendszert ‒ tájékoztatott az Agrárminisztérium.

A bemutatóhelyek nyitva tartásáról, a programokról, túrákról a www.bfnp.hu weboldalon lehet tájékozódni.