A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Legutóbb a varázslatos Tisza-tó körüli fotós élményeimről írtam. Attól nem messze található egy teljes egészében más jellegű faunával rendelkező tájegység – a Bükk-fennsík.

A hegység üledékes kőzetből alakult ki, nagyrészt mészkő, dolomit, agyagpala ásványi elemekkel. Ez is elősegítette a karsztképződmények és barlangok kialakulását, amelyek erősen jellemzik ezt a vidéket. A sajátos fauna meghatározója az egyedi klíma és az éghajlati viszonyok. Hiszen még a nyári napokon sem ritka a fagypont alatti hőmérséklet a töbrök alján. Ennek megfelelően a növényvilág és – kisebb mértékben – az állatvilág kialakulása is sajátos a mikroklímának köszönhetően. Több ritka, illetve védett növény is csak ezen a vidéken található meg Magyarország területén.

Az elmúlt években a Bánya-hegy felől közelítettem meg a fennsík egyik legszebb területét, a Nagy-mezőt. Fokozottan védett területek, növények és állatok sokasága jellemzi. Ezek egyike az uráli bagoly, amely szívesen tanyázik a Bükk-fennsík lombos és fenyves erdeiben. Első alkalommal még csak távcsővel, messziről figyeltem, és nagyon megörültem, amikor sikerült felismerni a madarat. Ettől kezdve egyre több alkalommal látogattam a Nagy-mezőt, illetve annak környékét. Az uhunál kisebb termetű madár elegáns megjelenésű, igazán dekoratív faj. Kisemlősökkel táplálkozik, általában éjszaka, mint a baglyok többsége. Ennek ellenére a sok hajnali érkezésnek több alkalommal is volt eredménye, mert sikerült a madarat lencsevégre kapnom. Mindig izgatottan érkeztem a Nagy-mezőre, és vizslattam a tájat, hogy éppen látni-e valahol a baglyot. A Nagy-mező korábbi, mára kivágott erdeinek helyén kialakult mezők, illetve rétek sok rágcsálót rejtegetnek, amely az uráli számára remek táplálkozási terület. Hol egy fenyőfa csúcsán, hol a lombos fa kiszáradt ágának végén vagy egy borókabokor tetején pillantottam meg a „fennsík vadászát”, az uráli baglyot. Volt, amikor percekig tartott óvatosan becserkelni vagy valamilyen bokor mögül várni, hogy mikor indul vadászni.

Sikerült télen, hóesésben, tavasszal és ősszel is megfigyelni, valamint fotózni ezt a szép baglyot. Óriási élmény volt!

Cikk kép