A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Évértékelő sajtótájékoztatót tartott a SEFAG Zrt. vezetősége, az eseményen szó esett a 2022-es évi célokról, tervekről is.

 

Fehér István, a SEFAG Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a részvénytársaság – Magyarország második legnagyobb állami erdőkezelőjeként – Somogy megye erdeinek majdnem a felét, több mint 85 000 hektár erdőt kezel és emellett az ország legnagyobb vadgazdálkodójaként 103 000 hektár vadászterülettel rendelkezik.

A fapiac 2019-es összeomlását követően 2020 márciusában a koronavírus okozta koronavírus-világjárvány generálta piaci nehézségeket. A pandémia rányomta bélyegét a turizmusra is, mely főként a vadászati ágazatot érintette érzékenyen azáltal, hogy a járványügyi intézkedések nem tették lehetővé a külföldi vadászvendégek fogadását. A viszontagságok ellenére a társaság sikeres évet zárhatott.

A vezérigazgató évértékelőjét követően Szabó Edit, a SEFAG Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese ismertette a vállalat fontosabb gazdasági mutatóit, valamint a pénzügyi terveket. Arról tájékoztatta a hallgatóságot, hogy a SEFAG Zrt. a 2022-es évet megfelelő készletnagysággal, kedvező piaci körülmények között kezdhette meg, így idén 15 milliárd Ft-os árbevétel cél mellett, a tavalyi évhez hasonlóan, 405 millió forintos adózás előtti eredmény teljesítését tűzték ki célul.

Szabó József, a SEFAG Zrt. termelési igazgatója, vezérigazgató-helyettese a küszöbön álló szemléletváltás szükségességéről, valamint az erdészeti ágazat előtt álló kihívásokról beszélt, melyekre az elkövetkezendő években alaposan fel kell készülni. Napjainkban az erdők hármas – gazdasági, védelmi és közjóléti – funkciói közül egyre nagyobb hangsúlyt kap az utóbbi, hiszen az erdő rekreációs célokat is szolgál és ma az erdész szakemberek kiemelt feladatai közé tartozik ezeknek az igénynek az összehangolása. Az ember központú vállalat a kor gazdasági és társadalmi igényeinek magas fokú kiszolgálása mellett tette le a voksát, ezért a jövőben az erdőgazdálkodás vonatkozásában az örökerdő üzemmód felé mozdul el.

Klenovics Anikó, a SEFAG Zrt. turisztikai ágazatvezetője az állami erdőgazdaság közjóléti tevékenységéről beszélt. A vadászvendégek vonatkozásában a szakember elmondta, hogy 2020-ban a járványügyi korlátozások következtében a külföldi vendégeket a társaság nem tudta fogadni, így a vadászati szolgáltatásokat sem tudták értékesíteni részükre. Ennek hatása még 2021 januárjában is érzékelhető volt, ám a beutazási korlátozások enyhítésével 2021 őszétől megérkezhettek a külföldi vadászvendégek is, ami a vadászati ágazatnak jelentős bevételt jelentett.