A link vágólapra másolva!
Fotó: Kovács Márk Ferenc
Fotó: Kovács Márk Ferenc

Szombaton rendezték meg tizedik alkalommal a magyarországi vadászkürtösök megmérettetését        .

 

Június 3-án Dégen, a festői szépségű Festetics-kastély parkjában találkoztak a magyarországi vadászkürtös csapatok, hogy megmérettessenek a Vadászati Kulturális Egyesület – Magyar Vadászkürt Egylet hagyományos, éves találkozóján, mely egyben kvalifikációs verseny is volt az Európa-bajnokság okán.

Napsütéses időjárás fogadta a versenyre nevezést benyújtó hét csapatot, a kísérőiket, a zsűri tagjait, illetve számos, kifejezetten a versenyre látogató vagy a kastély – vitathatatlanul kiemelkedő turisztikai értéke – miatt ittlévő érdeklődőt. Noha izzasztó melegben kellett teljesíteni a csapatoknak, a feladattól nem rettentek meg, és mindegyik csapat – kivétel nélkül – arany minősítésben részesült az eredményhirdetés során. Ezt az eredményt csak tovább fokozza, hogy szakmai szempontból különösen kiemelkedő zsűri előtt kellett fújniuk. A zsűri elnöke Zakó Norbert volt, a Magyar Állami Operaház harsonaművésze, tagjai pedig Bencze Csaba, a Magyar Állami Operaház harsonaművésze, Kreka László, a Pannon Filharmonikusok kürtművésze, Szilágyi Lajos kürtművész és Vida Róbert, a Magyar Rádió Művészeti Együttesének tubaművésze. Az idei verseny szervezését a Balaton Vadászkürt Együttes Egyesület vállalta magára, dr. Schmidt Péter elnök vezetésével.

A vadászkürtös versenyek általános menetrendjének és a versenykiírásnak megfelelően az együtteseknek három kötelező, egy kötelezően választható és egy szabadon választható darabot kellett előadniuk. A kötelező darabok sok vadász számára ismerősen csengő szignálok voltak, az első a társas vadászatok ebédszünete előtt gyakran hallható Evéshez hívás, a másik kettő pedig már fáklyafény és lombkoszorú mellett állva hallgatott darabok, úgymint az egyre többször felcsendülő Aranysakál a terítéken, illetve a terítékszignálok non plus ultrája, a Gímszarvas a terítéken. A kötelezően választható darab elfújása egy könnyebb és egy nehezebb induló darab közüli választást igényelt a csapatok részéről. Az előbbi a Hubertusmarsch, míg az utóbbi a Steirischer Jagdschützenmarsch volt, az utóbbi előadása esetén – melyet többségében megtettek a csapatok – öt további pontban részesülhettek az együttesek.

Az idei verseny különlegességét adta, hogy idén a Nimród Vadászújság hivatalos szignáljának írt darabbal készülhettek a csapatok, melyet mindegyikük megtett. Egy kivétellel (Vadászkamara Kürtegyüttes) az utolsó, szabadon választható darabként, a verseny részeként adták elő a csapatok a saját komponálású műveiket. Az előadott darabok közül a közeljövőben fog választani magának szignált a lap szerkesztősége, melyről tájékoztatni fogjuk a tisztelt olvasókat.

A verseny délelőtti lefolyását követően a csapatok pihenhettek, illetve vendégül láttak őket a szervezők egy finom pörkölttel is. Ezután hirdették ki a verseny végeredményét, mely a zsűri elnökének értékelésével kezdődött. Zakó Norbert elmondta, hogy magas színvonalú versenynek lehettek a fültanúi, az apróbb intonációs hibák és bizonytalanságok ellenére minden csapat remekül teljesített véleményük szerint. Külön kifejezte háláját, hogy a vadászkürt együttesek sokat tesznek annak érdekében, hogy a vadászkürtölés hagyományát ápolják. A verseny végeredményét dr. Schmidt Péter hirdette ki, mely az alábbiak szerint alakult:

      I.         Vadászkamara Kürtegyüttes – 896 pont

    II.         Baranya Vadászkürt Együttes – 881 pont

   III.         Kiskunsági Vadászkürt Együttes – 857 pont

  IV.         Balaton Vadászkürt Együttes – 839 pont

    V.         Soproni Lővér Vadászkürtösök – 802 pont

  VI.         Vérteserdő Zrt. Vadászkürt Együttese – 790 pont

 VII.         Pipacs Vadászkürt Együttes – 784 pont

A végeredménynek megfelelően a Vadászkamara Kürtegyüttes képviselheti hazánkat a 2023. október 6–8. között megrendezendő Vadászkürtös Európa-bajnokságon, a németországi Suhlban.

A sorrend kihirdetését követően a zsűri ismertette álláspontját a Nimród szignálokkal kapcsolatban. Mindegyiket zseniálisnak tartották, de a közös döntésüknek megfelelően a Kiskunsági Vadászkürt Együttes által előadott szignált emelték ki, melyet – szakmai ajánlásként – a lap hivatalos kürtszignáljának javasolnak.

A hagyományoknak megfelelően, ahogy a megnyitó is az Üdvözlés elfújásával kezdődött, úgy a Viszontlátást is közösen fújták el a csapatot Tápai Balázs vezényletével, mely különös élményt nyújtó hangzásával nagyon szép keretbe foglalta a rendezvényt.

Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép