A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Az idei FeHoVa-n, a Nimród Vadászújság standján (HUNGEXPO, A pavilon, 207/A stand), ismételten kollégáink dedikálják könyveiket. Közülük most Juhász Ferencet, lapunk állandó szerzőjét és a Bőgés című könyvét ajánljuk figyelmükbe.

 

Juhász Ferenc már 6 éves korától ír vadásztörténeteket, illetve naplót vezet a vadászatokról, amelyeket a családja mindkét ágán vadászó rokonaival élt át. Az első vadászkönyvét még az iskolai számítógépen írta és nyomtatta ki, majd maga tűzte össze. Mint elmondja, 3 évesen már vitték magukkal a vadászok. Észak-Magyarországon, a Sajó völgyében, egy 4000 hektárnyi vadászterületen gazdálkodó vadásztársaság vadászmestere, és közel 1000 hektárnyi erdő erdésze. Ezen a vadászterületen az anyai ági dédnagyapja vadászmester volt, az apai ági dédnagyapaja pedig vadőr, akik együtt vadásztak. Majd az anyai nagyapja vadőr volt a területen, az édesapja és a nagybátyja itt vadászik, sőt még két unokahúga is.

A Bőgés Tíz év száz bikája című könyve az ötödik kötete. Az írás és a rendszeres, folyamatos vadászat mellett falta a vadászkönyveket is, így elmondható róla, hogy nem pusztán hobbi vagy hivatás, hanem életmód számára a vadászat és erdészet.

A Nimród olvasói számára nem kell bemutatni az írói stílusát, a fent vázolt személyes érintettség, a fiatal korát meghazudtoló szakmai tapasztalat és hozzáértés mind tükröződik a szövegein. Írásait az teszi még különlegessé, hogy az olvasó úgy érzi, mintha közvetlenül neki mesélné el a történeteit, amikor egy vadászat után együtt megpihennek a vadászház teraszán egy forró tea vagy pohár bor mellett.

A most megjelent könyvében a vadászterületén élő gímszarvasállomány 10 éves fejlődését mutatja be, azzal az áldozatos, gondos munkával együtt, amit a vadért tesznek az év minden napján, hóban, fagyban, kánikulában egyaránt. A könyv alapja az az aprólékos jegyzetelés, amelyben bőgések idején rögzíti a legfrissebb megfigyeléseit. Mint elmondja, a bőgés mellett a szalonkával kapcsolatban készít még ilyen alapos, részletes jegyzeteket, így nem tudja eldönteni, hogy melyik érdekli jobban őt. És mint jelzi számunkra, ez a folyamat nem zárult le a könyv végével, ezért bizton számíthatunk a folytatásra.

Juhász Ferenc a Bőgés Tíz év 100 bikája című könyvét a FeHoVa idején, a Nimród Vadászújság standján (HUNGEXPO, A pavilon, 207/A stand), február 11-én, szombaton dedikálja az érdeklődők számára.