A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Az állategészségügyi szolgálat és a baromfitartók elővigyázatos és szabálykövető intézkedései ellenére, a vadmadarak tavaszi vándorlása jelentős veszélyt jelent a hazai baromfiállományra.

 

Nem csak Európa más országaiban, hanem hazánkban is számos vadmadár tetemében kimutatható a madárinfluenza vírusa.

A környező országokból továbbra is nagy számban jelentenek mind baromfi megbetegedéseket, mind vadmadár eseteket.  Az utóbbi esetek száma hazánkban is számottevő, és az ország bármely területén előfordulhat. Ez azt mutatja, hogy a vírus a vadmadarakban széles körben jelen van, állandó kockázatot jelentve a baromfi állományainkra, hiszen a vadmadarak vándorlása folyamatos, a tavaszi vonulással még erőteljesebb.

A magas kockázatú területeken az országos főállatorvos által elrendelt baromfik kötelező zártan tartása, valamint a járványvédelem minimum feltételeit meghatározó határozat jelenleg is hatályos. Ahol a kötelező zártan tartás nincs elrendelve, a baromfikat ott is zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt zárt helyen kell tárolni. Az alom tárolását lehetőleg fedett, zárt helyen vagy fóliával letakarva kell biztosítani.

Az intézkedések célja a szárnyasok és vadon élő madarak közvetlen vagy közvetett úton történő találkozási lehetőségének csökkentése, lehetőség szerint teljes kizárása, minimalizálva a házi állomány megfertőződésének kockázatát.

A madárinfluenza betegséggel kapcsolatos további tudnivalókról a Nébih tematikus oldalán tájékozódhatnak az érintettek.