A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Nemrég ismét Balázs Istvánnál, az Ezüstgolyó Fegyverjavító Műhely tulajdonosánál jártam. Immár sokadszor. Mégis eszembe jutott, hogy talán van ismét egy bemutatható munkája, így teketóriázás nélkül tárcsáztam. A vonal másik végén, rövid kicsengés után, jelentkezett is István.

 

A kérdést fel sem kellett tenni, már mondta is, hogy nemrégiben járt nála egy Steyr Pro Hunter .30–06 Sprg. kaliberű golyós vadászpuska, illetve egy másikat éppen most készít, mely munkáról szívesen beszámolna.

– Hogy indult a munka? – kérdezem beszélgetőpartnerem.

– Jött egy megrendelő, aki korábban egy szintetikus tussal ellátott puskát vásárolt, és úgy gondolta, hogy minden előnye ellenére szeretné a műanyag agyazást egy hagyományos fatusra cseréltetni – meséli István. – A puskatulajdonos ezt követően kiválasztotta a készleten lévő, szárított diófa alapanyag legszebb darabját, hogy azzal születhessen újjá a fegyvere.

– Miben más ez a munka, mint a korábbiak? – érdeklődöm kíváncsian a fegyvermestertől.

– Abban, hogy a műanyag tussal egybe van öntve a kengyel, amely miatt szükséges egy új, fémből készült kengyel elkészítése, amely felettébb idő- és munkaigényes feladat, hiszen azt egy darab acéltömbből kell legyártani – mutatja István a képeket, illetve az éppen elkészült fémkengyelt, melyen már az utolsó simítások vannak csak hátra.

– Miután a tulajdonossal egyeztettem a tus formáját, kialakítását, jöhetett a nagyolás, az illesztés, a kengyel elkészítése, majd az összeszerelés, és ahogy az az általam gyártott fődarabok cseréje esetén minden alkalommal, az elmaradhatatlan és intenzív lőtéri teszt. Ennek célja a tus teherbírásának és a munkám jóságának visszaellenőrzése – mondja ellentmondást nem tűrően beszélgetőpartnerem. – Aztán már csak a finomítások, a csiszolás, a „fischhautozás” és az olajos felületkezelés maradt hátra – ismerteti a szakember a záró munkafolyamatot –, majd a puskát át is veheti a tulajdonosa.

 

Cikk kép
Cikk kép