A link vágólapra másolva!
fotó: Simon Győző
fotó: Simon Győző

Június 6-án megnyílik a Nimród 111 Fotókiállítás első állomása

 

A 111. évfolyamába lépett Nimród Vadászújság – hagyományteremtő jelleggel

– 2023-ban első ízben rendezi meg saját kiállítását, az újság illusztrátorainak és

fotósainak képei és alkotásai felhasználásával, a vadászati ikonunk emlékéve,

Széchenyi Zsigmond születésének 125. évfordulója jegyében.

A 111 fotót és illusztrációt számláló kiállítás 3 helyszínen valósul meg. Az ünnepélyes megnyitóra június 6-án kerül sor – a kiállítási anyagnak elsőként otthont adó – Magyar Mezőgazdasági Múzeum impozáns Darányi termében.

A kiállítás alkotói között természet- és vadfotósok, lapunk kollégái – Surányi Kinga, Szigeti Edit, Blaumann Ödön, ifj. Bóta István, Fülöp Bálint, Gőbölös Péter, Gschwindt Márk, Klép Sándor, Kókai Márton, Kovács Gergely, Krizák István, Orosz György, Plank Csaba, Simon Győző, Szerencsi Gábor, Utassy György – mellett festőművészek, illusztrátoraink – Boros Zoltán, Kőhalmy Tamás, Pócz Dániel – is bemutatkoznak. Továbbá a tárlatban szerepel a Nimród Vadászújság egykori, a 20. század meghatározó, neves természetfotósának, Nagygyörgy Sándornak is néhány archív felvétele.

A múzeum termében található képernyőkön pedig egy folyamatosan futó képválogatással készülünk Széchenyi Zsigmond – könyveiben megjelent – saját fotóiból, Schell József illusztrációival és grafikáival színesítve.

A Múzeumok Éjszakája országos program keretében pedig a 111 képet Bors Richárd, a Nimród Vadászújság főszerkesztő-helyettesének vezetésével tekinthetik meg az érdeklődők.

A fotókiállítás a Magyar Mezőgazdasági Múzeum nyitvatartási idejében, az oda megváltott belépőjeggyel látogatható június 6-tól július 9-ig.

A Nimród 111 második állomása Várpalotán – a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Főváros 2023 program keretén belül –, a Thury-várban lesz, ahol július 14-től lesznek kiállítva a képek, majd augusztus végén „továbbutaznak” Tatabányára, az Országos Vadásznapra, a fotókiállítás záró állomására, amelyet követően a 111 darab kép iskolák falait díszíti majd tovább, hirdetve a magyar vadállomány és hazánk természeti értékeinek szépségét.