A link vágólapra másolva!
Cikk kép

A vadgazdálkodó számára is fontos szemponti, hogy a pontatlanul és elnagyoltan végzett gyomszabályozás az élővilágnak is veszteséget jelent.

 

A növényvédelemben az integrált szemléletről és a XXI. századi modern gazdálkodásról, elsőként a keszthelyi kutató, prof. dr. Fischl Géza ekképpen írt a 2000-ben megjelent könyvében: „…a védekezés rendszerében a hatékonyságon kívül figyelembe kell venni gazdaságosságot, a környezet(biotóp) messzemenő védelmét. Ennek érdekében csökkenteni kell a kémiai védekezések számát, lehetőleg úgy, hogy a kémiai védekezések során csak a célszervezet károsodjon és nem cél a károsító teljes elpusztítása.”

A fényképen látható gyomirtás azonban árulkodik, hogy az egyébként műveletlen dűlőutat is kezelték, mert kipusztult a kukoricatábla melletti út teljes élővilága is. A teljesen értelmetlen vegyszerezéssel elérték, hogy a dűlőút elveszítette szegélyhatását. A vadkár csökkentése miatt előzetesen meghagyott szegélyek ezzel teljesen elvesztik a puffer hatásukat. A gazdaság méretétől függően pedig, a pontatlan kijuttatással tovább növelte a veszteségeit a gazdálkodó. Ezt az élőhelyet, ezt a dűlőszakaszt ezen a nyáron már biztosan elveszítették…