A link vágólapra másolva!
Cikk kép

A meteorológiai nyár utolsó napját a Homokmégyi Dózsa Vt. elnökével, Rigó Ferenccel töltöttem el csodálatos vadászterületükön.

A jelentős lehűlés után 14 fokot mutatott a hőmérő, a falu szélén álló vadászházuk udvarán találkoztunk, ide már behallatszott a fővad misztikus hangja a környező mezőgazdasági területekről.

Az alsómégyi falurész alatti legelőn foglaltuk el figyelő pozíciónkat, hosszasan távcsövezve a kaszálókat, több helyről bőgtek a bikák, terelgették tarvad csapataikat, de elbírálásra nem voltak hajlandóak megmutatni magukat, mert világosodással visszamentek a sűrűkbe.

Délután még magasan járt a nap, amikor is a Duna-völgyi főcsatorna partján álló magaslesre felkapaszkodtunk Feri bácsival, előttünk egy harsogóan zöldellő lucernatábla, jobbra tőlünk öreg nyárfaerdő, távolabb tőlünk a legendás Vörös mocsár. Kényelmesen elhelyezkedve halkan beszélgetni kezdtünk a jövőbeni tervekről, a homokmégyi gímről, az eltávozott vadásztársakról, régi vadászatokról. Elmerengő diskurzusunkat egy elnyújtott bőgés szakította félbe a sűrűből, távcsövünket szemünkhöz emelve élénk kutakodásba kezdtünk, de semmit nem láttunk belőle.  Miután tíz percen keresztül sem jött a bőgés folytatása, azt gondoltuk, hogy valamerre másfelé tart a királyi vad, de egyszer csak kilépett a lucernára egy középkorú, kiváló képességű, szabályos agancsú gímbika a kímélendő kategóriából. Innentől 20 percbe tellett neki mindenféle legelés nélkül a kb. 200 méter széles lucernán való átkelés, mivel kinyújtott nyakkal hosszasan szimatolt, néha bőgött, majd hentergett a térdig érő friss lucernában, pár percig feküdt is a telihold fényében, nekünk hatalmas élményt nyújtva a megfigyelés lehetőségével is.

Körülöttünk már mindenfelé orgonáltak a bikák, mi csendesen lejöttünk a leskosárból majd hazafelé indultunk.

A reggeli cserkelés során került terítékre (külön engedéllyel) az idei év első bikája a vadásztársaság területén, ami a mellékelt fotón látható.

Pénteken a Fajsz-Miske Vadásztársaság vadászterületén vendégeskedek.

Kammermann Péter

tájegységi fővadász, táji vezető