A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Borsodban is van ok az örömre és büszkeségre a bőgés utáni mustra eredményeit látva.

 

A Délbükki Erdészeti Igazgatóság a Bekénypusztai Turisztikai Látogatóközpont és Ökoház környezetében rendezte meg az ÉSZAKERDŐ Zrt. 13. Trófeamustráját. Az érdeklődők a bőgés időszakában terítékre került gímszarvasbikák trófeáit láthatták.

A bőgés szeptember elején kezdődött, de valójában a hónap közepén megérkező csapadékosabb időjárás indította be. Intenzív, de kicsit hullámzó volt a bőgés, egyes területeken napokra elhallgattak a bikák – írta le a történteket Vadász István, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal osztályvezetője. A becsült trófeatömegek 0,5-1 kilogrammal elmaradtak ugyan a várttól, de az idei így is rekordév volt. 90 vadgazdálkodó 862 gímbikát mutatott be bírálatra, ez az éves tervezett teríték háromnegyede. 37 bika trófeatömege haladta meg a 9 kilogrammot, ezek közül nyolc 10 kilogramm, egy pedig 11 kilogramm feletti volt.

A rekordtömegű bika 11,20 kilós volt és a Boldvai Kossuth Vadásztársaság területén esett. Az ÉSZAKERDŐ Zrt. tállyai vadászterületén egy 10,78, a Csereháti Hrabina Vadásztársaság területén pedig egy 10,69 kilogrammos bikát ejtettek el.

Cikk kép

A legmagasabb pontszámot elért gímbika 221 pontos volt, amely a Bélusvölgye Vadásztársaság területén esett, a trófea tömege 9,26 kilogramm volt.  Ezt követte a tállyai területen terítékre hozott gím, 220 ponttal. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 14 aranyérmes bikát hoztak terítékre, amire eddig még nem volt példa. Az érmes arány 30 százalék lett. A bikák 63 százaléka középkorú volt, tíz év feletti pedig 4,4 százalék. A bemutatott egyedek 2 százaléka kapott hibapontot, ez fele a tavalyi eredménynek.

Cikk kép

 

Szentléleki Tibor vadászati osztályvezető az erdőgazdaság eredményeit ismertetve kiemelte: az ÉSZAKERDŐ Zrt. 8 vadászterületen, összesen 85 ezer hektáron folytat vadgazdálkodási tevékenységet. A bőgésben 138 bika került terítékre, megközelítve a tavalyi rekordévet, amikor 140 gímbikát ejtettek el. Az érmes arány 31 százalék, az átlagtömeg 5,24 kilogramm. A társaság vadászterületein két aranyérmes bika esett. A tállyai mellett a Hegyközi Erdészeti Igazgatóság vadászterületén egy 9,81 kilogrammos, 210,13 pontos aranyérmes bika került terítékre.

Zay Adorján, az ÉSZAKERDŐ Zrt. vezérigazgatójának köszöntőjét követően Sárhegyi Zoltán, a felügyelőbizottság elnöke arról beszélt, hogy egy trófeamustra ünnepnap. A nemzetközi körülmények, illetve hazánk gazdasági helyzete miatt azonban különösen nehéz körülmények között tartják meg ezt a programot. Kijelentette: az ÉSZAKERDŐ szakszemélyzete fantasztikus eredményt ért el. Ennek nyomán olyan trófeákat tudtak bemutatni, amikre büszkék lehetnek és megdobogtatják a vadászszíveket. Azt kérte, hogy a trófeasort végigjárva, mindenki gondoljon azokra a kollégákra, akik erőt, időt, fáradtságot nem kímélve segítettek a vendégvadászoknak a bikák terítékre hozatalában. A rendezvényen Zay Adorján vezérigazgató bejelentette, hogy a szezon legjobb hivatásos vadászának járó díjat Juhász Antal, a Hegyaljai Erdészeti Igazgatóság munkatársa kapta.

 

 

Cikk kép