A link vágólapra másolva!
Fotó: Sárándi Attila
Fotó: Sárándi Attila

Különleges bakot ejtett el Sárándi Attila, az Átányi Vadásztársaság hivatásos vadásza. A környék nimródjai, akik csak látták a trófeát, „a kafferbivalyos” néven emlegetik a vadat.

 

– A tarvadidény végeztéhez közeledve, a hivatásos vadász már próbálja feltérképezni a barkában lévő bakokat – tájékoztatta Sárándi Attila a lapunkat. – Először februárban vettem észre területbejárás közben, tudtam, ilyen különlegesség „nem terem minden bokorban”! Jeleztem a tagság felé, hogy amennyiben van rá lehetőség, szeretném elejteni. Bár nem akarok mindenáron bakot lőni… kivéve ezt az egy bakot!

A hivatásos vadász attól a naptól kezdve lehetőség szerint mindennap megnézte a különlegességet.

– Egy hatalmas gyepen tartotta a helyét. Ahogy közeledett a tavasz, zöldült a határ, már csak arra vártam, hogy letisztítva lássam! A növénykultúra fejlődött, felnőtt a takarás is, de ez a bak csak nem akart tisztítani. Május elején még mindig barkában volt, a „székhelyét” is áttette egy búzatáblába, ahol már szinte meg sem lehetett látni. Május végén sikerült elejtenem, egy véletlen találkozásnak köszönhetően. A megszokott helyétől kissé távolabb, egy másik búzatáblán vettem észre. Meglátott engem, többször is elugrott, végül utánacserkelve, egy gyepen sikerült elejtenem.

Sárándi Attila hozzátette: a bak sántított, valószínűleg gázolás, esetleg más baleset áldozata volt, mert a jobb hátsó lába kettő helyen is töröttnek bizonyult. Az agancstő is megsérült, ezek együttesen mind hozzájárulhattak a rendellenesség kialakulásához.

A vad korát ötévesre becsülték, az agancs tömege 200 gramm.

Cikk kép