A link vágólapra másolva!
Cikk kép

 

1924. június 6-án, Záhonyban látta meg a napvilágot a zseniális alkotóművész, Csergezán Pál. 100 évvel születése után – Kőhalmy Tamás jóvoltából – 12 részes sorozattal emlékezünk róla.

Juhász Ferenc kollégánk segítségével a tarvad és a vaddisznó társas nagyvadvadászaton való bírálatát vettük górcső alá.

A hajtások témaköréhez kapcsolódva, Kovács Márk Ferenc az egyik biztonságot szolgáló elem, az emelt lőállás témáját járja körül.

Tavaly december elején egy „vaddisznóhajtásra” kísértük el a Soproni Egyetem hallgatóit, az iskola kötelekében működő Bencze Lajos Egyetemi Ifjúsági Vadásztársasággal.

Szigeti Edit kérdezte Gróf Andrást, a Zalaerdő Zrt. Lenti Erdészetének igazgatóját, aki élete során több mint 500 hajtást rendezett, hogy mi a sikeres teríték titka.

Kecskés Róbert kollégánk a hajtáspuskák és kaliberek világában merült el januári lapszámunkban.

Folytatjuk az Egy vadászterület élete című cikksorozatunkat, amelynek legújabb részéből megtudhatják, hogyan zajlottak az első társas nagyvadvadászat előkészületei a Sellyei Pagony Vadásztársaságnál.

Januári interjúnkat Gőbölös Péterrel, a Gyulaj Zrt. vezérigazgatójával készítettük.

A szarvaslétszám kapcsán indított vitafórumunk januári hozzászólója prof. dr. Csányi Sándor.

A bérvadászati szerződés törvényi hátterét és buktatóit járja körül jogi szakértőnk, dr. Makai Krisztián.

Közel 10 esztendővel ezelőtt, április 6-án este Cseke – Csekő – Sándor, lapunk egykori főszerkesztője tragikus hirtelenséggel életét veszítette. A vadászsajtóért, a vadászati kultúráért, valamint a magyarországi vadászokért tett érdemei miatt idén 12 rövid részben emlékezünk meg hétköznapiként egyáltalán nem jellemezhető életéről.

2024-ben a kaliberekről indítunk új sorozatot Tőtős Lehel tollából, melynek első cikkében a .22 Long Rifle kerül bemutatásra.

Simonyi Ottó kollégánk segítségével egy teszt során annak is utánajártunk, mik lehetnek a buktatók a hangtompítók és éjjellátók együttes használatában.

Beláthatatlan következmények?! címmel olvashatnak véleménycikket arról, hogy vadkárügyi pénzbehajtó céget hoz létre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Januári lapunkban a „Bereg tüdejéhez”, a dámparadicsomként emlegetett Bockereki Vadásztársasághoz látogattunk.

Az újévben induló sorozatunkban Varga Csaba kollégánk beszélget vadőrökkel az ország egész területéről.

Januári lapszámunkban Meretei Imre mutatja be írásában dr. Mészáros Kálmánt, világhírű magyar vadászt.

A 3 kérdés 3 válasz címmel indított egyfajta „miniinterjú-sorozatunkban” a következő válaszadó Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze.

Irodalmi rovatunkban dr. Molnár Tamás Újév másnapján című írását Boros Zoltán grafikái „keltik életre”.

Kókai Márton, lapunk szerkesztője idén minden hónapban egy-egy vadászhoz látogat el, mégpedig azzal a céllal, hogy betekintést adjon a különböző vadászszobák hangulatába. Első útja Pécsre, lapunk főmunkatársához, Békés Sándorhoz vezetett.

ÖrömPörkölt gasztronómiai rovatunk e havi étele a pankó morzsába forgatott fogolycomb.

 

Tartsanak velünk hónapról hónapra a Nimród Vadászújság hasábjain!