A link vágólapra másolva!
Remény 2022-ben, fotó: Varga Sándor
Remény 2022-ben, fotó: Varga Sándor

Augusztus 24. napján kezdtem meg a 303. számú Illancs-bugaci vadgazdálkodási tájegység jogosultjainál a gímbikák megfigyelését, összesen 11 területen nyertem bepillantást az ott folyó bőgési előkészületekre az eredményvárás időszakában.

Minden hajnali és esti les és cserkelés maradandó élményekkel szolgált a kiválóan felkészített területeken, a gímszarvas iránt elkötelezett szakemberekkel beszélgethettem az Illancsi szarvas jelenéről és jövőjéről.

Első tudósításom alkalmával is a Sükösdi Kékhegyi Vadásztársaság területén cserkeltünk Kollár Csaba vadászmesterrel, így a befigyelési sorozat utolsó részénél is őket választottam.

A 17.00 órai találkozó a fácántelepen volt, itt éppen terítéket készítettek egy itt vadászó házaspárnak az elejtett gímbikákból így ezeket mi is megtekintettük. Örömmel láttuk az elégedett vendégek arcát – ami a legjobb reklámhordozó – majd útra keltünk a sükösdi erdőtömbben található 23-as vadföldhöz. Autónkat hátrahagyva felmásztunk a magaslesre, egy tarvad már kint ette a káposztalevelet, az erdő két pontjáról intenzív bőgés hallatszott, de az erősödő szélben kikerülték a bikák a vadföldet és távolodni hallottuk a hangjukat.

Kísérőm taktikát váltott és egy véghasznált erdőt céloztunk meg, itt először a tarvadat majd a mellette fekvő bikát láttuk meg, de mivel a szél erősen kavargott, így a gyors távcsövezés után visszafordultunk. Csaba ismerte pontosan ezt az agancsost, két nappal ezelőtt egy vendég már elhibázta ugyanezen a vágásterületen, de várják rá az újabb vendéget.

A következő leshelyünk a Nagyvadföld volt, már kint bőgött fekve a Remény névre keresztelt gímbika, amely tavaly is itt volt, a házigazdák szerint még legalább három évig szeretnék is itt látni a kiváló képességű fővadat, akit sikerült is lefotóznom.

Körbe vett minket lassan az este, mindenfelől szarvasbőgést hozott felénk a szél, utunk során 15-20 helyről orgonáltak különböző hangszínnel.

Az esti cserkeléssel befejezem tudósítás sorozatomat és átadom a terepet a vendégvadászoknak, most van az aratás időszaka, a jól megérdemelt munka gyümölcsének a leszüretelése.

Kammermann Péter

Tájegységi fővadász, táji vezető

Remény az idei évben, fotó: Kammermann Péter
Remény az idei évben, fotó: Kammermann Péter
Terítéken a házaspár bikái
Terítéken a házaspár bikái