A link vágólapra másolva!
Cikk kép

ASP, koronavírus-járvány, háború, energiaválság, aszály, infláció. Ezek mind egyszerre, néhány évbe sűrítve érintik a vadászatra jogosutakat. Külön-külön is nehézségek lennének, de így…

 

A februárban zárult – azaz a 2021/2022-es – vadászati évben az 57 zalai vadászterület összárbevétele mintegy 2,82 milliárd forint volt, míg a kiadások összege elérte a 2,46 milliárd forintot. A néhány hónap múlva záruló aktuális vadászati év eredményeit egyelőre csak tippelni lehet, de a vaddisznó-populáció drasztikus mértékű csökkenése és az emelkedő input-árak miatt a szakemberek meglehetősen borúlátók. Győrvári Attila, a Vadászszövetség megyei fővadásza, az Országos Magyar Vadászkamara Zala megyei Területi Szervezetének titkára érdeklődésünkre elmondta: a következő időszak biztosan nehezebb lesz a vadászatra jogosultaknak, különösen az egyesületi formában működőknek, ahol a bevételi források nem olyan széles palettát ölelnek fel, mint például egy állami erdőgazdaság esetében, ahol a vadászati ágazat a bevételek maximum 8-10 százalékát adja. A gabonafélék árai meredeken emelkednek, és a legfrissebb adatok szerint nő a vadkárbejelentések száma is. Ennek oka vélhetően az, hogy a földtulajdonosok, mezőgazdasági termelők költségei is egyre magasabbak, ezért most már az is benyújtja az igényét vadkártérítésre, aki eddig soha.

A szakember szerint a vadászatra jogosultak körében a folyamatosan növekvő kiadási oldal, és az ahhoz viszonyítva stagnáló (az elmúlt években például sem a vadhús, sem a vadásztatás vonatkozásában nem sikerült jobb árakat kiharcolni), vagy ne adj’ isten csökkenő bevételi oldal, ha most azonnal nem is, de a jövőben elindít egyfajta kontraszelekciót a vadászatra jogosultak körében, és a gyengék elhullhatnak. Ami pedig a közeli jövőt illeti: akár bizakodhatnának is a társaságok a hamarosan elinduló társas nagyvad vadászatok várható bevételei miatt, de már most látszik, hogy kevés a vaddisznó a területen. Mint elmondja a fővadász, az állományt Zalában nem a sertéspestis tizedelte meg, hanem a fertőzés terjedésének lassítása érdekében, a NÉBIH által előírt kötelező állománygyérítés miatt lett kisebb.