A link vágólapra másolva!
Cikk kép

 Májusi lapszámunk nyitásához az áprilisban esett őzbakok közül „szemezgettünk”, de érkezünk sorozataink új részeivel, valamint a figyelem továbbra is az erős agancsokon van…

 

Folytatódik a Csergezán Pál grafikus, illusztrátor, festőművész születésének századik évfordulója jegyében életre hívott cikksorozatunk, továbbá a lap egykori főszerkesztője, Cseke – Csekő Sándor életét bemutató írásaink is.

Hogy milyen volt az őzbakvadászat az idénykezdet napjaiban, arról Szigeti Edit készített helyszíni riportot májusi lapunkba, a Szanyi Dózsa Vadásztársaság területén.

Májusi lapszámunkban Kovács Márk Ferenc kollégánk a klímaváltozás Kárpát-medencét érintő hatásairól elmélkedik, de annak is utánajárunk, mi fán terem az erős agancsú bika, baranyai szakemberek véleményét kérdeztük az agancsfelrakásra ható tényezőkről.

3 kérdés 3 válasz rovatunkban ezúttal Hajba Balázs vadász- és természetfilmest, a HB Natura Kft. ügyvezetőjét kérdeztük állami kitüntetése kapcsán.

Éltető hagyományaink sorozatunk következő részében a vadászat lelkiségéről értekezik lapunk főmunkatársa, Békés Sándor.

Májusi interjúnkat Prihoda Judit festő- és grafikusművésszel készítettük, a szarvaslétszám kapcsán indított vitafórumunk májusi hozzászólója pedig Juhász Ferenc vadászmester.

A kalibereket bemutató lexikonunk következője a 6,5X55 és 6,5 Creedmoor, valamint Kecskés Róbert kollégánk osztja meg tesztelési tapasztalatait az Istambul Silah Monzaról. Az INUIT márka termékeit is próbára tettük a hazai időjárási és terepviszonyok között.

Irodalmi rovatunkban könyvajánlók mellett Az üregi, a róka és a pap címmel paplaci írását Boros Zoltán grafikái keltik életre.

Legújabb lapunkban dr. Koncz István, a Vadászkönyv Klub Egyesület elnökének gondolatait is olvashatják az irodalom hatásáról napjaink vadászati kultúrájára, de Őrült elefánt címmel olvasóink egy zimbabwei vadászat izgalmaiba is betekintést nyerhetnek.

A vadászati létesítmények rongálásáról, és annak következményeiről májusi lapszámunkban jogi szakértőnk, dr. Makai Krisztián értekezik. A februári, Beck Antallal készül Nimród-interjú kapcsán pedig Hidvégi Béla SCI-tag osztja meg gondolatait.

A vadőröket bemutató sorozatunk következő szereplője Locskai Zsolt hivatásos vadász, a Mentett-réti Természet- és Vadvédelmi Egyesülettől. Májusi portrénk Nozdroviczky Lajosról, minden idők legeredményesebb szalonkavadászainak egyikéről készült.

Kókai Márton, lapunk szerkesztője idén minden hónapban egy-egy vadászhoz látogat el, mégpedig azzal a céllal, hogy betekintést adjon a különböző vadászszobák hangulatába. Ötödik útja Albertirsára, Csontos Csabához, a Pipacs Vadászkürt Együttes elnökéhez vezetett.

10. évfordulóját ünnepli a hatvani vadászati múzeum, összegezzük a szemléletformáló műhely első évtizedét.

A Nimród Fórum március végén Kaposváron, Somogy vármegye „fővárosában” fogadta az érdeklődőket. Ezúttal egy rendhagyó eseményt élvezhettünk, amelyhez rendhagyó tudósítás dukál.

ÖrömPörkölt gasztronómiai rovatunk e havi étele: vaddisznóhúsos házi széles metélt, erdei gombákkal, „olasz szemüvegen” keresztül.

 

Tartsanak velünk hónapról hónapra a Nimród Vadászújság hasábjain!