A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Fotók: Németh Bálint

 

Csütörtök délelőtt a Gyulaj Zrt. megtartotta a 2022. évi összevont trófeaszemléjét, amelyen a bőgésben esett gímbikák és a barcogás időszakában terítékre került dámbikák trófeáit mustrálhatták az érdeklődők.

 

A helyszín az erdőgazdaság gyulaji vadrezervátumának külső részén, a közel 150 éves parkerdőben található tó környékén, a Szt. Hubertus kápolna mellett volt. A kiállított trófeák az idén eddig esett gím- és dámbikák felétől származtak. Így 35 gím- és 55 dámtrófeát csodálhattak meg a látogatók. Örömteli látványt nyújtott, hogy a szakma érdeklődői mellett sok civil, köztük számos gyerek vett részt az eseményen.

Az ünnepélyes megnyitón köszöntőt mondott Kovács Zoltán államtitkár, a Nimród Vadászújság főszerkesztője, Pótápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a körzet országgyűlési képviselője, dr. Horváth Kálmán, Tolna megye főispánja és Gőbölös Péter, a Gyulaj Zrt. vezérigazgatója.

Cikk kép


Gőbölös Péter vezérigazgató megnyitójában hosszan sorolta az idei év eredményeit. Azzal kezdte, hogy 2021-ben rendkívüli eredményt értek el mennyiségben és trófeaminőségben, hetven éve a legsikeresebb évet zárták. Idén tartottak attól, hogy nem tudják a korábbi szintet tartani vagy túlszárnyalni. Ezért nagy örömmel jelentette be, hogy dám tekintetében sikerült megugrani a tavalyi, a cég történetének legjobb eredményét. A gím szempontjából legjobbnak a hőgyészi vadászterületük számít, ahol a bőgésben esett bikák közül az aranyérmesek aránya 26 százalék, ezüstérmes 30 százalék, bronzérmes 35 százalék, együttesen az érmesek aránya pedig 91 százalék. Áttérve a dámra elmondta, hogy Gyulajon az október 27-ig esett bikák 84 százaléka érmes volt, az aranyérmesek aránya 48 százalék, azaz minden második gyulaji bika kapott ilyen minősítést. Ezüstérmes 19 százalék, bronzérmes pedig 17 százalékuk. Pincehelyen 45 százalék az érmesarány, ebből arany 39 százalék és ezüst 6 százalék. A trófeatömegek szempontjából a csúcsbika 6,25 kg, a második 5,76 kg, a harmadik pedig 5,59 kg volt. A vezérigazgató beszédében kitért arra is, hogy ezek az eredmények cáfolják azokat a nosztalgikus indíttatású véleményeket, amelyek a régmúlt eredményeivel állítják szembe a jelent, hiszen ha csak az itt esett 5 világrekorddal hasonlítják össze az idei trófeákat, kijelenthető, hogy nincs ok a szégyenkezésre. Azért tartotta ezt fontosnak megemlíteni, mert szerinte akik nem tisztelik a jelen káprázatos sikereit, azok az itt dolgozó szakemberek áldozatos munkáját sem tisztelik.

Cikk kép


Kovács Zoltán köszöntőjében méltatta a Gyulaj Zrt. munkatársainak kimagasló teljesítményét. Beszélt az állami erdőgazdaságok nélkülözhetetlen szerepéről a vad- és erdőgazdálkodás terén. Rámutatott arra is, hogy a megnövekedett energiaárak miatt - a jelenlegi háborús helyzetben - a lakosságnak nagy segítség, hogy az erdőgazdaságok állják a sarat a tűzifaprogram kapcsán. Beszámolt arról, hogy jó érzés a világkiállítás után újra összejönni, felidézni azt a közösen végzett hatalmas munkát, ami a magyar vadászat és erdészet számára az elmúlt fél évszázad legjelentősebb eseménye volt.

 

Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép