A link vágólapra másolva!

Az Állatorvostudományi Egyetem adott otthont a tizenhetedik Nimród Fórumnak, melyet lapunk az Országos Magyar Vadászkamara Fővárosi és Pest vármegyei Területi Szervezetével közösen valósított meg.

Az érdeklődő közönséget dr. Battay Márton egyetemi főtitkár és az OMVK Fővárosi és Pest vármegyei Területi Szervezetének sportvadász alelnöke köszöntötte, aki rövidesen fel is kérte dr. Sótonyi Pétert, az Állatorvostudományi Egyetem rektorát köszöntőjével egybekötött előadásának megtartására, mely a Mit jelent számomra a vadászat? címet viselte.

„Hogy lehet az, hogy valaki állatokat gyógyít és közben lelövi a pácienseit?” felütéssel kezdve előadását rögtön meg is válaszolta a címben feltett kérdést: A vadászat szabadságélményt, a természet szeretetét, a barátságokat, és még ennél is sokkal többet jelent. Gyermekkorában Széchenyi Zsigmond és Fekete István könyvei jelentették az ablakot a külvilágra – a televízió helyett. Utóbbi íróhoz személyes élmények is kötik, gyermekként több alkalommal is találkozott vele. Rajtuk kívül Több más személyről is megemlékezett, akik a vadászat útjára terelték őt, többek között Kittenberger Kálmánról, de volt kollégájáról, Mess Béláról is. Felidézte Janisch Miklós emlékét is, akinél az egyetem kötelékében a vadászható fajokkal kapcsolatos tárgyakból vizsgázott hallgató korában. Mindezek ellenére végül – aktívan – csak 60 éves korában kezdett el vadászni. Az egyetemen létrehozta az Egzotikusállat- és Vadegészségügyi Tanszéket, amelyen számos, az állatorvosok versenyképes tudását erősítő, vadfajokkal kapcsolatos tárgyakat oktatnak, a többi között élelmiszerbiztonsági, igazgatási, járványvédelmi, zoonózis-védelmi vonatkozásban.

Az egyetem rektora mellett egy másik nézőpontból is betekintést nyerhetett az érdeklődő közönség a vadászat lelkiségébe. Dr. Kun Edit festőművész ugyanazzal a címmel kapott felkérést előadása megtartására, melyet elmondása szerint örömmel vállalt. A kezdetekről szót ejtve elmondta: évtizedek óta a festészet és a vadászat az élete része. Zala vármegyéből származik, otthonának, a Kis-Balaton környékének természeti környezete gyakran inspirálja, több festményének is a hátterét adja egy gyakran látogatott része e tájnak. A vadászat lelki vonatkozásaira rátérve kiemelte: a vadászat a családon belül összeköttetést jelent számukra. Úgy véli, hogy az, hogy mit jelent egy ember életében a vadászat, az egyén adott lelki állapotán múlik. Filozófiai hangvételű gondolatait kifejtve hangsúlyozta: a természetet a gondolkodó ember egyik utolsó mentsvárának tartja, mely a világ megismerését, a mély transzcendentális gondolatok megélését segíti, a vadászat pedig összefügg a gondolatisággal. Előadása végén virtuális tárlatot mutatott be alkotásaiból, illetve vadászattal kapcsolatos képi emlékeiből.

A következő, már vadgazdálkodási szakmai jellegű előadást Fehér Sándor, a NEFAG Zrt. vezérigazgatója, illetve a vadászkamara helyi területi szervezetének új elnöke tartotta a dám pusztavacsi, és azon túli szerepéről. A szakember véleménye szerint a térségben meghatározó szerepe van a dámnak, a pusztavacsi állomány méltó a hozzá fűződő hírnévhez, amelynek eredete 1853-ra, a Szász-Coburg család telepítéseire vezethető vissza. A jelen kapcsán kifejtette, hogy a 90-es évek második felére az állomány mennyiségileg és trófeaminőség terén is kritikus helyzetbe került, melyet egy 500 hektáros dámkert létrehozásával tudtak kezelni. 2007-ben pedig térségi dámgazdálkodási koncepciót dolgoztak ki a környező vadászterületekkel együttműködve a további sikerek érdekében. Jelenleg éves szinten körülbelül 1400 dámot hasznosítanak, a teríték pedig évről-évre nő, a trófeaminőségben pedig még nem látszik a nagyobb egyedsűrűség okozta hanyatlás – barcogásban az érmes arány 70 százalékra tehető, az átlag trófeatömeg pedig 3,7 kilogramm. Az állománycsökkentés továbbra is cél a minőség megtartása, javítása érdekében, mindemellett a folyamatos élőhelyfejlesztés és ivóvízellátás biztosítása kiemelt jelentőségű. Trófeák tekintetében évente több 5 kilogramm feletti bika elejtése és a 220 IP átlépése a cél. Nemcsak az erdőgazdaság, hanem a környező vadászatra jogosultak esetében is nagymértékű az állomány növekedése, mely különösen fontossá teszi az említett szakmai együttműködést, de a szakember véleménye szerint országos szinten is jelentős területfoglalását éli a faj.

A Nimród Fórum helyszínén Boros Zoltán festőművész és Lehotay Zoltán grafikus munkáiból rendezett kiállítással is megörvendeztették a szervezők az érdeklődőket.