A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Indonézia Szumátra szigetén a súlyosan veszélyeztetett szumátrai tigrisek három egyede esett csapdába és pusztult el – jelentette hétfőn a helyi rendőrség.

Egy nőstény és egy hím tetemét vasárnap találták meg Aceh tartomány Kelet–Aceh megyéjében, egy olajpálma–ültetvény közelében, lábukon hurokcsapda okozta sérülésekkel – mondta Hendra Sukmana helyi rendőrfőnök.

Egy másik nőstény tetemét mintegy 500 méterrel arrébb, órákkal később fedezték fel, a hurok szinte teljesen elvágta a nyakát – Sukmana elmondása szerint.

A rendőrség arra kérte a lakosokat és az ültetvényes cégeket, hogy ne állítsanak csapdákat az erdőben olyan helyekre, ahol a vadállatok áthaladhatnak.

A tigrisek halálának okát állatorvoscsapat vizsgálja – mondta Agus Arianto, az aceh–i természetvédelmi hatóság vezetője. Hozzátette, hogy a tigristetemek környékén számos csapdát találtak, olyanokat, amiket a farmokon használnak vaddisznók elejtésére.

A szumátrai gazdák gyakran alkalmaznak hurokcsapdát a telhetetlen étvágyú, sokféle növényt felfaló vaddisznók ellen, a vadorzók pedig haszonszerzés céljából, védett állatok elejtésére.

Az indonéziai törvények értelmében aki védett állatot szándékosan elpusztít, akár öt év börtönnel és 100 millió rúpiás (2,4 millió forint) bírsággal sújtható.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint a szumátrai a leginkább veszélyeztetett a tigrisalfaj az orvvadászat és az őserdei élőhelyek zsugorodása miatt. Vadon kevesebb mint 400 egyedük él a becslések alapján.