A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Aszály, vadkár és értékesítési gondok is felmerülhetnek, amikor a mezei nyúlról esik szó. Idén több alakalommal foglalkozott a Nimród a témával, most vessünk egy pillantást arra, hogy mi a helyzet az idény elején.

 

Hajdú Bihar megyében, Debrecentől 30 km-re, Konyár település közigazgatási határán, 3900 hektár vadászterületen gazdálkodik a Kék-Kálló Vadásztársaság. A társaság elnökével, Kulcsár Balázzsal beszélgettünk a mezei nyúl vadászati idényének kezdetén arról, hogy mire számítanak az idei vadászati évben.

A jellemzően apróvadas területen a tervezett hasznosítás mértéke 1000 példány, amelyet nagyjából fele-fele arányban élőnyúl-befogással, illetve társas vadászatokon történő elejtések formájában szeretnének teljesíteni. A Kék-Kálló Vadásztársaság 2017 óta a terület vadászatra jogosultja, három évig szüneteltették a vadászatot, majd 2021-ben tartottak 25 év óta először nyúlbefogást. A gazdálkodásban nagy hangsúlyt fektetnek a vadkár kifizetések minimalizálására, ami olyan jól sikerült idén, hogy nem kell ilyen költséggel kalkulálniuk. Ahogy az elnök fogalmazott, minden napraforgótáblát sikerült „felrekeszteniük”, azaz vadhálóval és villanypásztorral elkeríteni.

Az idei várakozásra térve elmondja, hogy bár jóval kisebb mértékben, de már tavaly is volt aszály, aminek a hatását a mezei nyúlon is érzékelni lehetett. Idén számítanak arra, hogy nagyobb aszály jóval komolyabb következményekkel jár. Nem tud még számokat mondani, mert az őszi csapadék miatt megnőtt növényzet megakadályozta a számlálást. Azt is hozzáteszi, hogy természetesen itatással igyekeztek védeni az állományt, rengeteg mesterséges itatót helyeztek ki, amire azért is nagy szükség volt, mert a területen nincs természetes vízforrás.

A mezei nyúl értékesítése szempontjából megjegyzi, hogy jó ötlet volt Varga Ferenctől, a Hortobágyi Földtulajdonosi Vadásztársaság elnökétől, hogy találkozókat szervezzen a témában, mert a jelenlegi idény már kedvezőbb átvevői áron indul, mint a vadászatra jogosultak által kifogásolt előző években. Nem fél attól, hogy gond lenne az értékesítéssel, pedig a lőtt nyúl árán sem enged, nem megy bele abba, hogy a befogás „maceráit” kiváltsa a nyomott áron értékesített társas vadászatokkal.

Cikk kép