A link vágólapra másolva!
Cikk kép

„A régi vadászösvényeket járva…” sorozatunk ezen része is igazolja, hogy a szakirodalom olvasása mennyire hasznos a vadászatok során.

 

Fiatalkorom – nem mintha most olyan agg lennék – egyik formáló közege volt a Magyar Madártani Egyesület Zempléni Csoportja. Sok élmény, rengeteg tudás és ami ettől is fontosabb: olyan emberi példák, amelyek kikövezték a felnőtté válásom útját. Igaz, nem itt fertőződtem meg a „nimródkórral”, nálam ez inkább genetika, de a madárgyűrűző táborok miatt lettem szerelmes a természetbe. Nagy hatással voltak rám Sterbetz István írásai, aki aktívan részt vállalt az egyesület munkájában. Még akkor, a kétezres évek elején kaptam meg az „Őszi Vizeken” című könyvét (Móra Kiadó, 1983) egy azóta már testben elcsendesült ornitológustól.

Nemrégiben szembesültem azzal, hogy az enyhe tél miatt a vadludak nagy része nem vonult délebbre, hanem itt maradtak, nem csekély kárt okozva a vetésekben. Eszembe jutott a szóban forgó könyv. Leemelve a polcról visszarévedtem az őszi vizek hangulatára… Ahogy olvastam az „Őszi vizeken” című fejezetet, hasznos információk birtokába jutottam, ami rávilágított legutóbbi libázásom sikertelenségének okaira. Az egyik lehetőség a modern lessátrak és álcaruhák korában mellőzött „lesgödör”. Jó kondícióban vagyok, de ruhában, a nád alatti fekvésből felülni és puskát a vállhoz emelni 10 ismétlés után nem kellemes. Az író útmutatását követve, legközelebb lesgödörből fogok vadászni. A másik ok: magasabban érkeztek a ludak. Sterbertz megfigyelései szerint, erre az a magyarázat, hogy jóval távolabb volt a táplálkozóhely a pihenőhelytől. Ez miért fontos? A károkozás miatt. A Szerző kutatási eredménye szerint például a kardoskúti Fehér tavon tanyázó százezres vadlúd sokadalom 481.5 tonna takarmányt fogyasztott el a fejezet írásának idejében.

Egy kicsit átformálva a közmondást: ha nincs disznó, jó (lesz) a vadlúd is… csak legyen akarat a vadászban. Illetve azt szoktam mondani: nem minden jó, ami új és nem minden rossz, ami régi. Amikor csődöt mond a modern vadásztudomány, egy- egy ilyen könyv hasznos útmutatást jelenthet.