A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Erről is beszélt péntek délelőtt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az Országos Magyar Vadászkamara tisztújító közgyűlésén. Mint azt tegnap már megírtuk, Tatán, a Gottwald Hotelben tartott rendezvényen a 290 országos küldött közül 242 fő jelent meg, ami a vadászkamara történetének eddigi legmagasabb részvételi arányával megtartott közgyűlése. A miniszterelnök-helyettes mellett Zambó Péter, az Agrárminisztérium államtitkára is köszöntötte a küldötteket.

 

 

Semjén Zsolt kijelentette, hogy mára bebizonyosodott: szükség van az önálló vadászkamarára, mert kiemelten fontos közfeladatokat lát el, méghozzá sikeresen, így nem nélkülözhető a szerepe a fenntartható természetgazdálkodásban. Ezért sikerült megakadályozni, hogy beolvadjon az agrárkamarába, illetve a vadászkamara és a vadászati védegylet összevonásának ötletét is elvetették, hiszen az előbbi a vadászokat, míg utóbbi a vadászatra jogosult társaságokat képviseli. A kormány és a vadászkamara stratégiai partnerségének eredményeiről elmondta, hogy ennek köszönhetően rengeteg forrást sikerült a vadászkamarához irányítani, mint a hazai vadászok éves vadászjegyének és a külföldi vendégek vadászengedélyének teljes összegét, illetve Hatvanban a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum fejlesztéseit is támogatták. Az államigazgatási és jogszabályi közeg változásairól is beszélt. Mint elmondta, 2010 óta ésszerűvé és életszerűvé tették az elavult és feleslegesen korlátozó fegyvertörvényt, amiben a Belügyminisztérium is partner volt, illetve a vadgazdálkodási haszonbérleti szerződések 20 évre való emelését és a vadászterületeket érintő változásokat is megemlítette.

 

Arról is beszélt, hogy jelenleg két aktuális kérdés foglalkoztatja a vadászokat: az éjjelátók/hőkamerák és a hangtompító használata. Álláspontja szerint, az első kérdésben megtették a megfelelő változtatást, a rendőrség javaslatára engedélyezték a kereső éjjellátó technikákat, mert azzal biztonságosabban lehet megelőzni az esetleges baleseteket, viszont a célzásra alkalmas eszközökről azt gondolja, hogy azok használata meredeken ellenkezik a magyar vadászati etikával. A hangtompító használatával kapcsolatban az a véleménye, hogy csak akkor lehet engedélyezni, ha a vadászatra jogosultak többsége támogatja, a közvélemény pedig nem elutasító ezzel kapcsolatban. Jelenleg egyik feltétel sem áll fenn. Beszélt még a vadászati világkiállításról, amelynek sok más mellett óriási vívmánya, hogy alapvető evidenciákat sikerült megismertetnie a nemzetközi közvéleménnyel. Például azt, hogy vadászat és vadgazdálkodás nélkül nincs fenntartható természetvédelem. Összességében megállapította, hogy azért lehet Magyarországnak a világ legjobb vadászati törtvénye, valamint azért rendezhetett sikeres világkiállítást, mert Európa más országaiban defenzívában vannak a vadászok, míg nálunk egyedül offenzívában.

 

Fontosnak tartotta megemlíteni azt az EU-ban készülődő javaslatot, amely betiltaná az ólomtartalmú lövedékek használatát. Ez ellen Magyarország és Csehország lép fel a leghatározottabban. Előbbi perben, kutatásokra hivatkozva cáfolja a javaslat állításait, illetve támadja az acéllövedékek használatát, mert annak káros hatásai inkább kimutathatóak. A csehek pedig azt az eredeti taktikát választották, hogy a légfegyver használatát a cseh nemzeti identitás részévé nyilvánították, ezzel védve az ólomlövedékek polgári fegyveres használatát.

 

Zambó Péter államtitkár megköszönte az elnökség eddigi munkáját, amelynek része volt abban, hogy a magyar jogszabályi környezet egyszerre tartson lépést a legmodernebb vadgazdálkodási és vadászati elvárásokkal, miközben hűen őrzi a hagyományokat. Egyúttal felhívta a figyelmet arra is, hogy a vadászkamarának fontos szerepe lesz a növekvő terményárak miatt emelkedő vadkár problémájának elhárításában.

 

A köszöntők után elkezdődött a napirendi pontok tárgyalása, amelyek pénzügyi és szakmai beszámolókból és tervekből álltak. Döntöttek például arról az elnökségi javaslatról is a küldöttek, hogy 500 millió forintot helyezzenek az Országos Vadgazdálkodási Alapba, amely összegre folyamatosan pályázhatnak a vadászatra jogosult szervezetek. Megszavazta a küldöttközgyűlés az elnökség, a felügyelőbizottság, az etikai bizottság, az országos vadvédelmi és vadgazdálkodási bizottság, a jogi bizottság, a vadászati hagyományokat ápoló és kulturális bizottság és a pénzügyi-gazdasági bizottság tisztségeinek jelöltjeit, majd a jelölőlista alapján szavaztak.

 

Megválasztott elnökség:

– dr. Jámbor László elnök;

– Agyaki Gábor hivatásos vadász alelnök;

– dr. Kovács Sándor sportvadász alelnök.

Bizottságok elnökei:

– felügyelőbizottság elnöke: Imre János;

– etikai bizottság elnöke: dr. Bárándy Péter;

– országos vadvédelmi és vadgazdálkodási bizottság elnöke: Kasuba András;

– jogi bizottság elnöke: dr. Székely István;

– vadászati hagyományokat ápoló és kulturális bizottság elnöke: Oláh Csaba;

– pénzügyi-gazdasági bizottság elnöke: Majthényi László.

 

Dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara újraválasztott elnöke elmondta, hogy a legfontosabb feladatuknak a hivatásos vadászok munkájának segítését tartják. Az elmúlt évek tapasztalatairól beszélve megemlítette, hogy a koronavírus-járvány, az afrikai sertéspestis és a nagyragadozók, mint a szürke farkas, barna medve és az aranysakál megjelenése és terjedése együtt komoly kihívásokat jelentettek a hazai vadgazdálkodóknak, de a többségük meglepően jól vette az akadályokat. Úgy tűnik, hogy a bajok, amelyek sorában most a szomszédunkban zajló háború és annak gazdasági következményei is megjelentek, felrázzák és cselekvésre késztetik a vadászokat.

 

Az OMVK vezetése részéről egyedül Fodermayer Vilmos, a hivatásos vadász alelnök nem indult újra a tisztségért, helyét Agyaki Gábor hivatásos vadász, az OMVK Baranya megyei területi szervezetének elnöke vette át. Az elnökség megköszönte a leköszönő alelnök 12 éve tartó munkáját. Fodermayer Vilmos pedig a hivatásos vadászoknak, a megyei fővadászoknak és a vadászkamara elnökségének és munkatársainak is megköszönte az elmúlt évek együttműködését. Minden megválasztott tisztségviselőnek jó munkát kívánt, és utódjával kapcsolatban bizakodásának adott hangot, hogy a szakmai múltja alapján jól fogja képviselni a hivatásos vadászok érdekeit.

 

 

Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép