A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Az idei bőgésről, dámról, barcogásról, szakmai kérdésekről, erdei szalonkáról, vadkárról, múltról, művészetről… és még sok másról.

 

Lapszámunk elején „gímbikaparádé” formájában adunk ízelítőt az idei év bőgési eredményeiről, több kivételes agancsot is bemutatunk.

Mi lesz veled, lábodi dám? címmel Szigeti Edit ír részletesen a SEFAG Zrt. területén napjainkban jelentkező dámgazdálkodási problémákról.

Az aktualitások között a dám színváltozatairól is értekezünk, a Gyulaj Zrt. Tamási Erdészetének kerületvezető vadászát, Poszpis Pétert pedig a dámok „üzekedése” kapcsán kérdeztük.

Vadászati kisokos lexikonunk következő „szereplője” így nem is lehet más, mint az európai dámvad.

Évek óta ismétlődő gond az őzbakkoponyánál (trófeánál) az egyes csontok megnevezése. A szakmai elnevezéseknek járt utána e havi cikkében prof. dr. Sugár László és Tóth Csaba PhD.

Mire lehet elég néhány csepp vér? Az erdei szalonka genetikai ivarmeghatározás lehetőségeit tekintve, sokra. A kérdés megválaszolására három szakembert kértünk fel.

Az idei szárazságot sok helyen a vadföldek is megsínylették, kevesebb termést, illetve zöldtömeget adtak, pedig a vadászatra jogosultak éppen ennek ellenkezőjében érdekeltek. Őket kérdeztük a téma kapcsán.

Éltető hagyományaink 17. részében ezúttal az irigység és az önzetlenség a téma.

Októberi lapszámunkban Kovács Ferenccel, az AM Vadgazdálkodási Főosztályának főosztályvezetőjével készítettünk interjút, akit az idei országos vadásznapon a Vadászkamara aranyérmével tüntettek ki.

A vadászat mindennek az alapja címmel pedig Pohamba Shifetával, a namíbiai környezetvédelmi, erdészeti és turisztikai miniszterrel készült beszélgetésünket olvashatják.

Ismeretterjesztő kisfilmek készültek a vadászkutyák apróvadas és utánkereső vadászati alkalmassági vizsgájáról. Ezúttal a tájegységi fővadászok vadászkutyás munkacsoportjának alkotásait is bemutatjuk.

Vadászújságunk szerkesztője ismét szögre akasztotta a klaviatúráját egy nap erejéig, ezúttal azért, hogy a Budapesti Erdőgazdaság Süttői Erdészeti Igazgatóságához látogasson, és betekintést nyerjen az erdészek munkájába.

Békés Sándor e havi portréját Kasper Máté hivatásos vadászról, az Európa-bajnok magyar szarvasbőgő-válogatott tagjáról, az OMVK Csongrád-Csanád megyei Területi Szervezetének hivatásos vadász alelnökéről készítette.

A lapunk természetfotósait bemutató sorozat következő részében Szigeti Edittel és munkásságával, fotósi hitvallásával ismerkedhetnek meg olvasóink.

Kőhalmy Tamás művészeti tematikájú sorozatának októberi részében Melka Vince életműve kerül a fókuszba.

A már hagyományos irodalmi rovatunkban a novella mellett ezúttal a Magyarországi Erdélyi Kopó Klub legújabb kötete is ismertetésre kerül.

Idén októberben ünnepeljük 141. évfordulóját a természettudós, Afrika-vadász, lapunk legendás főszerkesztője, Kittenberger Kálmán születésének. Eme alkalomból publikálunk egy olvasói cikket, amely Kitti könyveinek egy kevésbé ismert aspektusát mutatja be.

A magyar vadászat történelméből bemutatásra kerülő trófeák soron következő példánya a karapancsai bika.

Felszerelés rovatunkban ezúttal Simonyi Ottó az agyszerkezet fontosságát tárgyalja a vadászatban. Kecskés Róbert pedig annak járt utána, milyen optikát érdemes választani 450 ezer forint alatt. Továbbá Kahles és Zeiss távcsöveket teszteltettünk alkonyatban.

Lapszámunk végén az augusztus utolsó hétvégéjén – a tiszadobi Andrássy-kastélyban – megrendezett országos vadásznapról olvashatnak rövid összefoglalót.

Borajánlónkban pedig ezúttal egy kiváló kékfrankos kerül bemutatásra a Deák Bárdos Pincészetből, egyenesen Balatonvilágosról.