A link vágólapra másolva!
Cikk kép

A szarvasbőgés, ezzel együtt a szeptember a vadászember egyik legkedvesebb ünnepe. Ennek szellemében állítottuk össze és ajánljuk témáinkat is olvasóink figyelmébe.

 

Hogy mikor, miért és hol van a bika? A téma rögtön több kérdést is felvet: hogy milyen a kereső, vagy háremtartó magatartás, ténylegesen mikor is van a bőgési időszak? Lapunkban idén már bemutattunk két lehetséges kutatási irányt a vadon élő állatok viselkedésének és jellemzőinek jobb megismeréséhez. Szeptemberi cikkünkben ezek konkrét eredményeit, és – elsősorban a bőgéshez kapcsolódó – jelentőségét ismertetjük olvasóinkkal.

Az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási Főosztályának, majd egy gyakorló vadgazdának a véleménye után a tudományos megközelítés jegyében, legutóbb lapunk főmunkatársa, dr. Jánoska Ferenc álláspontját olvashatták a szarvaslétszám kapcsán indított vitafórumunkban. A folytatásra e hónapban Hopp Tamást, az Országos Magyar Vadászkamara Zala vármegyei Területi Szervezete Vadvédelmi- és Vadgazdálkodási Bizottság és a Zalai Gímszarvasért Alapítvány elnökét kértük fel. Szerkesztőségünk továbbra sem foglal állást a vitafórumon elhangzó vélemények kapcsán. Várjuk olvasóink véleményét, hozzászólását az info@nimrod.hu címen.

Szeptemberi lapszámunkban Nyúl András egy olyan németországi területet mutat be, ahol a szarvas „sztyeppei vadként” élhet, egyúttal betekintést ad a grafenwöhri erdészetnél folyó szakmai munkába is.

Juhász Ferenc kollégánk e havi cikke – az ő sajátos írói tollából megszokott módon – az észak-magyarországi gímszarvasbikák vadászatának szépségére, különlegességére hivatott rámutatni.

Gyorgyevics Tamás – szeptember lévén – Széchenyi Zsigmond 217 gímbikája kapcsán osztja meg gondolatait, kidomborítva, hogy „aranyérmes egy sem akadt…”.

3 kérdés 3 válasz címmel indítunk egyfajta „miniinterjú-sorozatot”, mindig az adott hónap aktualitásaival kapcsolatban. Aki először válaszol: Völgyi-Tóth Zsuzsa, a Rádiószínház felelős szerkesztője, a Széchenyi Zsigmond Ahogy elkezdődött… című könyve alapján készült rádiójáték kapcsán, amely augusztusban 15 részen keresztül volt hallható a Kossuth Rádióban.

Tavaly októberben hírt adtunk a mátrai csodaszarvasról, arról a Recsk határában esett, páratlan 26-os bikáról, amelynek terítékre kerülése után az agancsa a bírálaton 232,45 nemzetközi pontot kapott, a tömegét 11,74 kilogrammra mérték, a korát pedig 12 évre becsülték. És arról is szólt az a hír, hogy ez az eredmény nem a véletlen műve, hanem több vadásztársaság összefogásáé. Ennek kapcsán beszélgetett Békés Bence kollégánk az elejtővel, Kokovai Árpáddal, a Parádi Várhegy Vadásztársaság természetvédelmi felelősével.

Az – augusztus elején a Magyar Közlönyben megjelent – rendeletmódosításról, a vadászlőfegyverek ismételt vizsgálatra történő bemutatási kötelezettségének terén bekövetkező könnyítésekről dr. Baranyi Dalma, az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási Főosztályának osztályvezetőjétől olvashatnak összefoglalót.

Kovács Márk Ferenc kollégánk Mivel kedveskedjünk a vadnak sorozatának kilencedik részében a hónap vadföldnövénye a szarvaskerep, emellett továbbra is ír a vadföldön aktuálisan elvégzendő teendőkről, valamint a hónap tippjéről is, ami ezúttal az élőhelyfejlesztés finanszírozási lehetőségeit tárgyalja.

Folytatjuk másik cikksorozatunkat is, amelyben egy kiválasztott vadászterület életét követjük végig, bekapcsolódva az évszakos teendőkbe. Lapzártánk idején még lázasan folytak az előkészületek, hogy a bőgésre már minden rendben várja az érkező vendégvadászokat.

A vad–gépjármű ütközésekkel kapcsolatos jogszabályok módosításáról dr. Makai Krisztián Szabad a „pálya”? címmel ad részletes tájékoztatást.

A hónap interjúját Karnis Balázzsal, a hivatásos vadászok országos szakmai versenyének győztesével készítettük.

Éltető hagyományaink sorozatunk 27. részében a Ki a vadász? kérdésre keresi a választ Békés Sándor, lapunk főmunkatársa.

Szeptemberi lapszámunkban egy nemes szándékú márka, a TETRAO projekt is bemutatásra kerül.

Az álmok álmodóinak címmel Palkovics András sportlövő ismertetőjét és élménybeszámolóját olvashatják a Perazzi puska olaszországi gyárában, Bresciában tett látogatásáról.

Kecskés Róbert kollégánk a hónapban a Sightmark KJI Precision K800 háromlábú lőbotot tesztelte, és osztja meg tapasztalatait.

A vadhoz, a vadászathoz, a vadgazdálkodáshoz, vagy a vadászokhoz kapcsolódó emlékhelyeket bemutató rovatunk következő témáját vadászújságunk saját fotókiállításának – a Nimród 111 – második állomásának helyszíne, a várpalotai Thury-vár szolgáltatta.

Tíz éve hunyt el Páll Endre, a jeles vadász, a tudós vadgazda és a sikeres vadászíró. Szeptemberi lapszámunk az ő életét és munkásságát mutatjuk be.

Irodalmi rovatunkban Németh Tamás, Amikor az élmény többet ér című írását Boros Zoltán grafikái „keltik életre”.

Szia, uram! Üregi nyúl vadászat a Hortobágy szélén, érdekel? Amennyiben igen, szeptemberi lapszámunkban első kézből számolunk be egy júliusi nagyiváni vadászatról.

Varga Csaba szerzőnk továbbra is Ilosvay Ferenc nyomában, ezúttal a tizenkét ösvény gemenci szakaszán jár.

A nyár derekán látott napvilágot a hír, hogy Hidvégi Béla világvadász, lapunk szerkesztőbizottságának tagja kapja meg jövőre – a Dallas Safari Klub konvenciójának az előestéjén, Dallasban, 2024. január 10-én – a rangos vadászati elismerést, a Weatherby-díjat. Béla bácsit ezúttal arra kértük, hogy ismertesse olvasóinkkal a díj történetét és jelentőségét.

Goodbye, hazám! sorozatunk következő részében dr. Véssey Tamás meséli el 2012. évi, namíbiai kis varacskosdisznójának elejtését.

Kitekintő címmel lapunk végén – a szokott módon – röviden összefoglaljuk az elmúlt időszak nemzetközi történéseit, híreit is.

Július végén Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében találkoztak a vadászok, vadgazdák és érdeklődők a Nimród Vadászújság és az Országos Magyar Vadászkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Területi Szervezete által rendezett közös szakmai esemény, a Nimród Fórum alkalmából.

Lapunk végén Vadászbazár név alatt böngészhetnek az apróhirdetések között.

ÖrömPörkölt gasztronómiai rovatunk e havi étele a bakonyi betyárleves, szarvas, vargánya, vadkolbász, egyenesen Tihanyból.

Újságunk végén megismerkedhetnek „címlapsztárunkkal”, aki szeptemberben Gémesi Balázs, a KASZÓ Zrt. hatos kóddal rendelkező kerületének kerületvezető vadásza.

Tartsanak velünk hónapról hónapra a Nimród Vadászújság hasábjain!