A link vágólapra másolva!
Cikk kép

A kutyák nagyon nehezen tolerálják a meleget. Figyeljünk rájuk!

 

Az elmúlt években szinte észrevétlenül esünk át a rövid átmeneti tavaszból a forró nyárba. Pár hete még kabátban jártunk, most meg azt vesszük észre, hogy egyre hidegebbre állítjuk autónk klímaberendezését.

Számunkra egyszerű megoldásnak tűnik, igyunk néhány korty hideg folyadékot a benzinkútnál, ha beülünk a kocsiba, gyorsan jókora huzat, majd mehet a légkondi – de gondolunk-e időben kutyáinkra?

Az autóban hagyott kutya esetében pár perc is elég a tragédiához. A kutyáknak nagyon kevés verejtékmirigye van ugyan a talpán, de kijelenthetjük, hogy klasszikus értelemben nem izzadnak. Az izzadás a szervezet hőszabályozásának részét képezi, amely során csökken a test hőmérséklete.

Kutyáink ezzel a lehetőséggel nem tudnak élni, számukra a lihegés jelenti az igazi lehetőséget testük hűtésére. A zihálással egy időben az erek kitágulnak, a bőr színe kivörösödik. Sajnos azonban a kutyák közel sem képesek ezzel a „technikával” annyi hőt leadni, mint az szükséges lenne, így sokkal gyorsabban és sokkal nagyobb veszéllyel hevül túl a szervezetük.

Az elégtelen hőleadás következtében alakul ki az úgynevezett hőguta. A túlhevült szervezet a test kiszáradásához, a kutya vérének besűrűsödéséhez vezet. Ez az állapot egyre nehezebbé teszi a szív munkáját, akár a szövetek is károsodhatnak.

A hőguta során könnyen és gyorsan alakulhat ki életveszélyes állapot. A kutya normális testhőmérséklete magasabb az emberénél – 38–39 °C –, azonban az „elégtelen hűtés” következtében ez a hőmérséklet nagyon hamar szökhet 40 fok fölé. A magas testhőmérsékletet a kutya szervezete nem képes kezelni, létfontosságú szervei leállhatnak, agykárosodás és súlyos esetben az állat elpusztulása is bekövetkezhet.

Mint ahogy már fent említettem, ez az állapot egy zárt autóban egy-két perc alatt bekövetkezhet. Mivel az időfaktor ebben az esetben nagyon kényes, nyilván a legfontosabb az ilyen helyzet elkerülése. Azonban, ha már bekövetkezett a baj, a legfontosabb a kutya hőmérsékletének normalizálása.

A kutyát hűteni kell, de nagyon fontos a fokozatosság elve. Lehetőleg azonnal hűvösebb helyre kell vinni. Kínáljuk meg vízzel, ezzel egy időben a fejét, fülét, testét nedves kendővel törüljük át. Semmi esetre se öntsük le jéghideg vízzel! Ügyeljünk a fokozatosságra. Ha nem hajlandó inni, vizezzük be nyelvét, ínyét. Ha szerencsénk van, és időben érkeztünk, a hűtés hatására a kutya jobban lesz. Zihálása lassul, szívverése normalizálódik. Hőguta gyanúja esetén minden esetben konzultáljunk állatorvossal még akkor is, ha javulást tapasztalunk az állat állapotában.

A hőguta első jelei: heves zilálás, gyors szívverés, a nyelv és az íny kivörösödése, bizonytalan járás, dülöngélés. A kutya pupillái kitágulnak, súlyos esetben elvesztheti eszméletét.